CT-scan

CT-scan

De CT-scanner is een zeer geavanceerd röntgenapparaat. Hiermee kunnen de organen in dwarsdoorsneden worden weergegeven. Het onderzoek is pijnloos. Soms wordt er gebruikgemaakt van een contrastvloeistof om bloedvaten en/of organen beter zichtbaar te maken op de foto's. De contrastvloeistof wordt via een injectie in de arm direct in de bloedbaan gespoten. Deze contrastvloeistof bevat jodium.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radiodiagnostisch laborant. Deze werkt onder verantwoordelijkheid van de radioloog.

 CT-scan2

Voor het onderzoek moet u een afspraak maken. Er wordt u gevraagd een  vragenformulier in te vullen. Indien u één of meerdere vragen van het vragenformulier met JA hebt beantwoord, is het noodzakelijk dat bij u in de afgelopen drie maanden bloedonderzoek is verricht waarbij de nierfunctie is bepaald. Wanneer dit niet is gedaan, krijgt u van de afdeling radiologie een aanvraagformulier om bij het laboratorium bloed te laten prikken om alsnog de nierfunctie te bepalen. Wij verzoeken u  dit binnen twee werkdagen te laten doen. Dit bloedonderzoek is nodig aangezien het contrastmiddel dat bij het CT-onderzoek wordt toegediend een nadelige invloed op de nierfunctie kan hebben. Om dit risico te voorkomen moet in sommige gevallen de voorbereiding voor het onderzoek worden aangepast. Dit kan zijn: meer drinken of het staken van bepaalde medicatie.