Echocardiografie

Een echocardiografie, ook wel een echo genoemd, brengt het hart in beeld met behulp van ultrasone geluidsgolven. Dit zijn geluidsgolven met een zeer hoge frequentie die voor het menselijk oor niet hoorbaar zijn. De organen in het lichaam kaatsen de geluidsgolven op verschillende manieren terug als een echo. Een computer vangt deze echo op en verwerkt het tot een bewegend beeld van het hart. Met behulp van dit onderzoek kunnen ook de snelheid en richting van de bloedstroom in het hart gemeten worden. Dit geeft onder meer informatie over het functioneren van de hartkleppen.

Er zijn twee soorten echo's: uitwendig via de borstkas en inwendig via de slokdarm.

Uitwendige echo via de borstkas

Dit hartonderzoek is eenvoudig en pijnloos. De echosonde, een klein apparaatje dat het ultrasone geluid uitzendt en de echo opvangt, wordt ingesmeerd met een gel. Deze gel zorgt er voor dat de echosonde gemakkelijker over de huid beweegt zodat het geluid beter kan worden doorgegeven. De laborant die het onderzoek uitvoert, plaatst de echosonde op de borstkas boven het hart. Op een beeldscherm zijn tijdens het onderzoek de hartkamers, hartkleppen, grootte van de hartspier en de pompfunctie te zien.

Inwendige echo via de slokdarm

Een slokdarmecho heet in medische termen ook wel een Transoesophageale Echocardiografie (TEE). Dit onderzoek verloopt via de slokdarm en zorgt voor een betere beeldkwaliteit en meer informatie dan een uitwendige echo via de borstkas.

De patiënt moet voor dit onderzoek vier uur nuchter zijn, dat wil zeggen vier uur voor het onderzoek niets eten, drinken en roken. Het slijmvlies van de keel wordt verdoofd met een medicijn in de vorm van een spray. Daarna slikt de patiënt een vingerdikke slang in met de echosonde. Dit kan onaangenaam zijn. Om het inslikken en het verplaatsen van de echosonde te vergemakkelijken, is de slang ingesmeerd met een soort gel.

Op een beeldscherm zijn de hartkamers, hartkleppen, grootte van de hartspier en de pompfunctie te zien.

Omdat de keel verdoofd is en de patiënt dus niet of lastig kan slikken, mag hij het eerste uur na het onderzoek niets eten of drinken.

Uitslag

De patiënt krijgt de uitslag van het onderzoek tijdens het volgende bezoek aan de cardioloog.

Contact

Hartcentrum 
Locatie Leyweg

Telefoon(070) 210 2305 (Cardiologie) (070) 210 2578 (Cardiochirurgie)

image_3006Meer informatie
Locatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 2305

image_3006Meer informatie