Fractional Flow Reserve (FFR)

Na een hartkatheterisatie kan het onduidelijk zijn of een dotterprocedure nodig is om de vernauwing te verhelpen. In dit geval wordt met behulp van een Fractional Flow Reserve (FFR) aanvullend onderzoek gedaan om duidelijkheid te krijgen.

Het onderzoek

De patiënt krijgt bij een FFR - net als bij een dotterbehandeling - een lange dunne draad in zijn kransslagader. Aan het einde van de draad zit een heel kleine druksensor. Deze meet in de kransslagader het drukverval dat door de vernauwing wordt veroorzaakt.

Na het inbrengen van de draad wordt medicatie toegediend, waardoor het hart een inspanning levert die vergelijkbaar is met fietsen of hardlopen. Het bloed in de kransslagader gaat hierdoor sneller stromen. De meting vindt plaats op verschillende punten in de kransslagader. Een computer vergelijkt de verkregen waarden met elkaar. Op basis van deze informatie is aan te geven of de betreffende afwijking de zuurstofvoorziening van het hart belemmert en of een dotterbehandeling zinvol is.

Uitslag

  • Als de waarde afwijkend is, vindt aansluitend aan het FFR-onderzoek een dotterbehandeling plaats. De patiënt hoeft hier dan niet meer voor terug te komen.
  • Als de verkregen waarde normaal is, functioneert de kransslagader normaal. Dit houdt in dat de klachten niet worden veroorzaakt door vernauwde kransslagaders en dat een dotterprocedure niet nodig is.
    De patiënt krijgt medicatie voorgeschreven van de cardioloog.

Contact

Cardiologie (hart- en vaatziekten) 
Locatie LeywegLocatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 2305

image_3006Meer informatie