Preconceptie gesprek

Preconceptie gesprek

In het Haga Juliana Geboortecentrum kunnen vrouwen en hun partner die overwegen zwanger te worden een afspraak maken met een gynaecoloog als zij mogelijk risico lopen in de zwangerschap.
De tijd tussen het overwegen en het ontstaan van een zwangerschap is de preconceptiefase. Vandaar de naam preconceptie gesprek.

Waarom een preconceptie gesprek?

Soms zijn er risico's die een zwangerschap kunnen beïnvloeden en is het belangrijk om aandacht te besteden aan het verkleinen van deze risico's. Dit omdat direct na de conceptie (bevruchting) de ontwikkeling van het kind start en belangrijke organen zoals de hersenen en het hart worden aangelegd.

Wat is de functie van het preconceptie gesprek?

Tijdens het preconceptie gesprek krijgen u en uw partner een advies persoonlijk advies. Indien nodig is er ook overleg met een andere specialist bijvoorbeeld een klinisch geneticus.

Wanneer komt in aanmerking voor de preconceptie gesprek?

  • Bij een chronische ziekte of aandoening, waarvoor u onder behandeling/controle bent bij een specialist;
  • Bij het (dagelijks) gebruik van medicijnen;
  • Bij erfelijke ziekten of aangeboren afwijkingen in de familie. Verwijzing naar een klinisch geneticus is als het nodig is mogelijk;
  • Bij een traumatische ervaring van uw vorige zwangerschap en/of bevalling;
  • Bij het werken in een omgeving die schadelijk kan zijn voor de ontwikkeling van het ongeboren kind, zoals bijv. werken met schadelijke stoffen of straling.

In overige situaties kunt u voor advies over preconceptie contact opnemen met uw huisarts of verloskundige.

Algemene informatie

  • Het preconceptie gesprek is niet bedoeld voor diagnostiek en behandeling van onvruchtbaarheid. Hiervoor heeft het HagaZiekenhuis een fertiliteitspolikliniek.
  • Op de website zwangerwijzer vindt u allerlei nuttige informatie en adviezen over zwanger worden, leefstijladviezen, etc.

Hoe maak ik een afspraak?

U kunt een afspraak maken voor het preconceptie gesprek als u een verwijzing heeft van uw behandelend arts/specialist of huisarts.

Contact

Preconceptie gesprek 
Algemeen
Locatie LeywegLocatie Leyweg - Spoedplein

Telefoon(070) 210 0000

image_3006Meer informatie
Locatie Leyweg - SpoedApotheekLocatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 0000

image_3006Meer informatie
Juliana KinderziekenhuisZorgplein Westland

Telefoon(0174) 417 227

image_3006Meer informatie