Uitstrijkje

Een uitstrijkje is een eenvoudig onderzoek om veranderingen in de cellen van de baarmoedermond en de baarmoederhals op te sporen.

De cellen van baarmoedermond en baarmoederhals zijn verschillend. De bekleding van de baarmoedermond bestaat uit platte 'plaveiselcellen'. De bekleding van de baarmoederhalskanaal bestaat uit smalle en hoge 'cylindercellen'. Het punt waar beide typen cellen bij elkaar komen, heet overgangszone. Dit is het gebied waar meestal baarmoederhalskanker ontstaat. Tussen het 15e en 40e levensjaar bevindt de overgangszone zich iets buiten de opening van het baarmoederhalskanaal. Boven de 40 jaar trekt de overgangszone zich een beetje terug in het baarmoederhalskanaal.

Alleen losse cellen

Bij een uitstrijkje worden alleen losse cellen bekeken. Als er afwijkende cellen zijn, is het niet direct mogelijk precies te vertellen wat er aan de hand is. Nader weefselonderzoek geeft daar meer informatie over.

George Papanicolaou heeft het uitstrijkje ontwikkeld. Daarom wordt het uitstrijkje ook wel Pap-test genoemd. Ook de uitslag van het onderzoek draagt zijn naam: ingedeeld in Pap 0 tot en met Pap 5, van normaal tot sterk afwijkend.

De uitslag van het uitstrijkje is na 2 tot 3 weken bekend.

Contact

Gynaecologie & Verloskunde 
Locatie Leyweg

Telefoon(070) 210 2002

image_3006Meer informatie
Locatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 2002

image_3006Meer informatie