Endoscopie-afdeling

Op de Endoscopie-afdeling vinden alle behandelingen en onderzoeken van de maag, darm en lever plaats met behulp van een endoscoop. 'Endo' betekent 'van binnen' en 'scoop' betekent 'kijker'. Met behulp van een endoscoop is binnenin het lichaam te kijken.

Wat is een endoscoop?

Een endoscoop bestaat uit dunne, buigzame glasvezels, waarmee licht wordt verspreid. Met behulp van dit licht wordt (middels een lamp) via de endoscoop het binnenste van het orgaan verlicht en kan de arts met behulp van de scoop naar binnen kijken.

Met een endoscoop kunnen verschillende organen van binnenuit worden bekeken. Per orgaan wordt een andere naam gebruikt. Denk hierbij aan een gastroscopie (gaster = maag) of een colonoscopie (colon = darm).

Digitale voorlichting bij colonoscopie

De Endoscopie-afdeling geeft digitale voorlichting over de colonoscopie (kijkonderzoek van de dikke darm). De voorlichting bestaat uit verschillende filmpjes met tekst over de voorbereiding en de behandeling. Daarnaast vult de patiënt digitaal een vragenlijst en toestemmingsformulier in. Lees het nieuwsbericht.

 

Gerelateerde specialismen