Hernia-polikliniek (Hernia-weg)

Voor patiënten met een mogelijke Hernia Nucleus Pulposus, HNP (lage rug- en beenpijn / dan wel nek- en armpijn) is er op de polikliniek neurologie een speciaal spreekuur; de Hernia polikliniek. Een hernia van de lage rug kan hevige pijn in het been (in medische termen een ischias genoemd) veroorzaken, die al dan niet gepaard gaat met lage rugpijn. Bij een hernia in de nek, is er meestal vooral hevige uitstralende pijn in een arm. Vaak is het de huisarts die een HNP vermoedt en doorverwijst naar dit spreekuur.

Zorgpad hernia

De wachttijd voor een afspraak op de Hernia polikliniek is over het algemeen korter dan 2 weken. De patiënt wordt eerst onderzocht door een neuroloog (of neuroloog in opleiding) op de polikliniek. Hierna volgt meestal binnen 2 weken een MRI van de rug (dan wel nek). Op indicatie volgt ook eventueel een elektromyografisch onderzoek (EMG). Na de MRI komt de patiënt binnen 2 weken terug om de uitslagen en de behandeling te bespreken.

Vanzelf over

Vaak gaan klachten van een hernia in de loop van tijd vanzelf of met behulp van fysiotherapie over. Mocht er een indicatie zijn voor een operatie, dan wordt dit snel geregeld. Dankzij de Hernia-poliklniek heeft de patiënt meestal binnen 4 weken uitsluitsel over de aard van de klachten en de vereiste behandeling.

Gerelateerde specialismen

Gerelateerde links