Holding en Verkoeverafdeling

Binnenkort wordt u opgenomen in het ziekenhuis voor een operatie. U wordt dan opgenomen in het operatiekamercomplex. Allereerst komt u in de voorbereidingsruimte (Holding) en na de operatie op de Verkoeverafdeling (Recovery) terecht. Op de Verkoeverafdeling verblijft u enige tijd.

Op deze pagina's leest u wat er allemaal op de Verkoeverafdeling gebeurt. Zo weet u wat u kunt verwachten tijdens uw verblijf op deze afdeling. In het linkermenu vindt u informatie over de Holding, anesthesie (verdoving), naar de OK en tot slot de Verkoeverafdeling.

Waaruit bestaat het operatiekamercomplex?

Het operatiekamercomplex (OK-complex) van het HagaZiekenhuis locatie Leyweg bestaat uit 2 verdiepingen met in totaal 16 operatiekamers (OK's). De voorbereidingsruimte (Holding) en Verkoeverafdeling zijn onderdeel van het operatiekamercomplex.

Wie werken er op het operatiekamercomplex?

Op het operatiekamercomplex werken verschillende soorten medewerkers. De belangrijkste daarvan zijn:

  • Recovery-verpleegkundige: verantwoordelijk voor de zorg rondom uw operatie.
  • Anesthesioloog: verantwoordelijk voor de anesthesie (verdoving of narcose).
  • Anesthesiemedewerker: assisteert de anesthesioloog voor, tijdens en na de operatie. Daarbij helpt hij de anesthesioloog bijvoorbeeld bij het bewaken van de zogenoemde 'vitale functies', zoals ademhaling en bloedsomloop.
  • Operateur: medisch specialist die de operatie uitvoert.
  • Operatieassistent: geeft de operateur tijdens de operatie op het juiste moment de juiste apparatuur, de juiste instrumenten en de juiste middelen aan.
  • Personeel in opleiding: Soms krijgt u te maken met een verpleegkundige, een operatieassistent of en een anesthesiemedewerker in opleiding. Deze werken altijd onder begeleiding van gediplomeerd personeel.

Kledingvoorschriften: heeft de kleur van de muts een betekenis?

Al het personeel op het OK-complex is verplicht om zich aan kledingsvoorschriften te houden. Ze dragen een groen of blauw OK-pak (scrub suit), een muts en klompen. Er worden verschillende kleuren en soorten mutsen gedragen. De kleuren hebben geen betekenis, het heeft te maken met de maat van de muts. Wel dragen kraamvrouwen die bevallen en aanstaande vaders rode mutsen. Dat is omdat zij dan goed herkenbaar zijn voor al het personeel op het operatiecomplex.   

13

De kleur van de operatiemuts heeft geen betekenis                    

Gerelateerde specialismen