Hyperbaar Geneeskundig Centrum

Patiënten met kanker worden vaak bestraald om alle kwaadaardige cellen te doden. Helaas is niet altijd te voorkomen dat door de bestraling ook gezond weefsel beschadigd raakt. Problemen (inwendig of uitwendig letsel) die daardoor kunnen ontstaan, genezen in de meeste gevallen snel na het beëindigen van de behandeling.

Soms blijft de schade echter bestaan of ontstaat er door de bestraling op latere termijn een wond. De mogelijkheden om die goed te behandelen waren tot voor kort beperkt. Hyperbare zuurstoftherapie is op dit moment de beste methode om dit soort bestralingsschade te genezen of te reduceren.

Wat is hyperbare zuurstoftherapie?

Door het ademen van 100% zuurstof tijdens het verblijf in een ruimte met een verhoogde druk neemt de hoeveelheid zuurstof in het lichaam fors toe. Hierdoor vormen zich nieuwe bloedvaten in het gebied rond de wond, waardoor een betere doorbloeding in het weefsel ontstaat. Dat herstelt het bestraalde weefsel.

Als er 3 tot 6 maanden na de bestraling nog steeds een schade aanwezig is wat niet geneest, dan is doorverwijzing naar het Hyperbaar Geneeskundig Centrum (HGC) mogelijk.

Het Hyperbaar Geneeskundig Centrum is gevestigd in Rijswijk en heeft een samenwerkingsverband met RC West en de aangesloten ziekenhuizen Medisch Centrum Haaglanden en het HagaZiekenhuis. (www.hgcrijswijk.nl).

Patiënten die in het Hyperbaar Geneeskundig Centrum worden behandeld en onverhoopt acute medische zorg nodig hebben, worden in het HagaZiekenhuis behandeld.

Contact

Hyperbaar Geneeskundig Centrum 
Hyperbaar Geneeskundig Centrum