Orgaan- en weefseldonatie

Bij orgaan- en weefseldonatie worden gezonde organen en/of weefsels van iemand die hersendood of hartdood is ter beschikking gesteld aan patiënten die de organen of weefsels dringend nodig hebben. Door de transplantatie van een orgaan of weefsel kan een patiënt in leven blijven of de kwaliteit van zijn leven aanmerkelijk verbeteren. Hierbij wordt het zieke orgaan of weefsel bij een patiënt vervangen door een gezond orgaan of weefsel van een donor.

Het doneren van organen en/of weefsels is voor nabestaanden vaak een emotionele gebeurtenis. Toch is het van levensbelang om na te denken over wat organen en weefsels voor zieke mensen kunnen betekenen.

Wat is hersendood?

Hersendood betekent dat alle functies van de hersenen zijn gestopt en ook nooit meer kunnen herstellen. Iemand is met deze hersenbeschadiging op de intensive care van een ziekenhuis gekomen. De hersenbeschadiging is vaak ontstaan door een ernstig ongeluk of door een ernstige beroerte of hersenbloeding. Deze persoon heeft geen bewustzijn meer en hij kan geen pijn meer voelen. De patiënt ligt altijd op de Intensive Care en wordt kunstmatig beademd door de beademingsmachine. In deze animatie zie je stapsgewijs welke onderzoeken artsen moeten uitvoeren om de hersendood vast te stellen.

Wat is hartdood?

Iemand is hartdood als het hart minimaal 5 minuten niet meer klopt. Er gaat geen bloed meer door het lichaam. Deze persoon is overleden.

Hoe weet een arts dat iemand hartdood is?

Als iemand op de intensive care ligt, kan er een moment komen waarop blijkt dat er geen kans meer is dat hij zal herstellen. Een team van artsen beslist samen dat behandelen geen zin meer heeft. Op dat moment begint de procedure om hartdood vast te stellen. Lees meer op de website van de Nederlandse Transplantatie Stichting.

Video 'Orgaandonatie: hoe gaat dat?'

Wat gebeurt er wanneer iemand donor wordt na hersendood of hartdood? Deze animatie van de Nederlandse Transplantatie Stichting laat zien hoe orgaandonatie in zijn werk gaat.

Bron: Nederlandse Transplantatie Stichting

Video 'Weefseldonatie: hoe gaat dat?'

Deze animatie van de Nederlandse Transplantatie Stichting laat zien hoe weefseldonatie in zijn werk gaat. Wat gebeurt er als iemand komt te overlijden en er toestemming is voor weefseldonatie? Wie zijn daarbij betrokken? Wat is de rol van de arts?

Bron: Nederlandse Transplantatie Stichting