Op de poliklinische operatie kamer aangekomen zal de Plastisch chirurg voor de operatie het te behandelen gebied met inkt markeren. De Plastisch chirurg kan doormiddel van deze tekening een nauwkeurige inschatting maken van het verloop van het toekomstige litteken. Na het aftekenen wordt uw huid geïnjecteerd met een verdovingsvloeistof en een oplossing die ervoor zorgt dat tijdens de behandeling nauwelijks bloed vrijkomt.

De behandeling

De ingreep duurt ongeveer een kwartier tot 30 minuten afhankelijk plaats en grootte. De Plastisch chirurg verdooft de te behandelen plek, waarna het plekje weg wordt gesneden. De wond wordt met hele kleine hechtingen gesloten. Op de wond komt een hecht pleister. En zo nodig extra verband.

Nazorg

Afhankelijk van de plaats op het lichaam en de spanning op de wondranden kunnen de hechtingen na ongeveer zes dagen (gezicht) tot veertien dagen (ledematen) worden verwijderd. Uiteraard kan er in het begin wat zwelling of bloeduitstorting zijn, maar dit verdwijnt vanzelf binnen een paar dagen. Om een zo fraai mogelijke genezing te stimuleren is rust van het geopereerde lichaamsdeel aan te raden totdat de hechtingen verwijderd zijn. Voordat het resultaat beoordeeld kan worden moet het litteken goed zijn genezen en in een rustig stadium zijn gekomen. Dit is op zijn vroegst na 1 jaar. Gedurende deze periode is het raadzaam om het litteken te beschermen van de zon, factor 50 of 60 zijn hier ideaal voor (sunblok).