U heeft een kloofje bij uw anus. Dit noemen we ook wel een fissuur. Het kloofje zorgt voor pijn tijdens en na het ontlasten. Binnenkort wordt u voor de fissuur behandeld in het HagaZiekenhuis. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden:

 • Zalf;
 • Bekkenbodem fysiotherapie;
 • Een botoxinjectie;
 • De fissuur schoonmaken (Fissurectomie);
 • Een kleine snede (Laterale interne sfincterotomie (LIS))

De behandeling van een kloofje bij de anus (fissuur) in het HagaZiekenhuis

De arts doet eerst een lichamelijk onderzoek en een inwendig onderzoek (proctoscopie) bij u. Daarna bespreekt hij/zij met u wat de beste behandeling voor u is. De pijnklachten verdwijnen meestal niet direct na de behandeling. Gebruik pijnstillers om de klachten te verlichten.

In de HagaBehandelwijzer leest u in kleine stapjes wat u kunt verwachten. U kunt ook de folders lezen voor meer informatie.

Ons behandelproces

 1. plus
  Stap 1 in deze fase

  Proctologiepolikliniek

  Proctologie bestudeert en behandelt de aandoeningen die zich specifiek voordoen in het laatste stukje van de dikke- of endeldarm: de laatste 5 centimeter voor de anus.

  Het is voor veel mensen niet gemakkelijk om met klachten aan de anus of het gebied daaromheen, naar een arts te stappen. Deels uit schaamte en deels uit angst voor een eventueel pijnlijk onderzoek. Maar onderzoek en behandeling hoeven beslist niet pijnlijk te zijn.

 2. plus
  Stap 2 in deze fase

  Inleiding

  Uw huisarts heeft bij een kloofje bij de anus vastgesteld en verwijst u naar de polikliniek Proctologie van het HagaZiekenhuis. Deze polikliniek is speciaal voor mensen met klachten aan de anus en het rectum (dat zijn de laatste delen van de darm).

Download de Patient Journey App

De HagaBehandelwijzer in de Patient Journey App geeft u alle informatie over uw behandeling. Deze handige app kunt u downloaden in de App Store of Google Play Store. Open na het installeren de app en kies uw behandeling. Weet u de (voorlopige) operatiedatum*? Voer deze dan ook in. Druk op de knop ‘Start’ en alle informatie die voor u belangrijk is, kunt u direct op uw tijdlijn zien.

* De operatiedatum kunt u altijd aanpassen. Druk hiervoor op het tandwielicoontje rechtsonder in de app.