Een meningeoom is een gezwel dat ontstaat in het hersenvlies. Het kan dus overal voorkomen waar hersenvlies is: rond het hele centrale zenuwstelsel en het ruggenmerg. En tussen de hersendelen, waar het hersenvlies een tussenschot vormt. Een meningeoom is meestal goedaardig.

Heeft u een meningeoom? Dan kunnen de klachten die u heeft verschillen. Dit hangt af van de plaats en grootte van de tumor. Mogelijke klachten zijn hoofdpijn, gedragsverandering, verlamming van delen van uw lichaam, minder gevoel, moeite met praten of epileptische aanvallen. Een meningeoom groeit meestal traag. De klachten ontstaan dus ook langzaam.

Uw arts bespreekt met u hoe de meningeoom het beste behandeld kan worden. Dit hangt ondermeer af van de plaats en grootte van het gezwel. Er zijn 3 mogelijkheden:

  • Niets doen en regelmatig controleren. Dit is een optie als de tumor langzaam groeit en weinig klachten geeft.
  • De neurochirurg kan de tumor met een operatie verwijderen. De neurochirurg maakt dan een 'luikje' in de schedel boven de tumor. Na het openen van het harde hersenvlies wordt de tumor met een speciaal apparaat weggetrild en weggezogen. Meningeomen zijn meestal goed afgegrensd van het normale hersenweefsel.
  • Bestalen. Dit is een mogelijkheid als de tumor moeilijk bereikbaar is. Of als de tumor opnieuw groeit.