Ja. Vaccins en medicijnen mogen alleen gebruikt worden als ze veilig zijn en werken. Dit moet goed zijn onderzocht. Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) hebben het vaccin goedgekeurd. In Nederland worden alle vaccins die goedgekeurd zijn steeds weer gecontroleerd.

Na de vaccinatie kunt u last krijgen van:

  • een pijnlijke arm op de injectieplaats;
  • griepachtige klachten zoals spierpijn, moeheid, hoofdpijn, rillingen, gewrichtspijn of koorts.

Deze bijwerkingen zijn mild en gaan meestal binnen een paar dagen over. Heeft u er veel last van? Dan kunt u een paracetamol nemen. 
Uit vaccinonderzoeken blijkt dat de bijwerkingen meestal binnen 1 tot 2 dagen na de vaccinatie ontstaan. Er kunnen ook (nog) onbekendere bijwerkingen optreden, maar die kans is heel erg klein.

Uit de onderzoeken blijkt dat bijwerkingen meestal ontstaan binnen 1-2 dagen tot uiterlijk 6 weken na de vaccinatie. De kans op (ernstige) andere bijwerkingen is daarna erg klein. Toch kunnen we dit nooit helemaal uitsluiten. Daarom wordt het effect van (alle) vaccins in Nederland steeds in de gaten gehouden door het Bijwerkingencentrum Lareb. Voor COVID-vaccins is bovendien een speciaal Europees bewakingssysteem opgezet. Om het effect van de vaccinatie goed te kunnen meten, is het belangrijk dat u akkoord gaat met de registratie in het landelijke systeem.

Als u gevaccineerd bent, is de kans groot dat u niet (of minder) ziek wordt. Het vaccin is onderzocht op mensen die over het algemeen gezond zijn. Uit dit onderzoek blijkt dat vaccinatie vanaf ongeveer 7 dagen na de tweede dosis een bescherming biedt van ruim 90%. Bij gezonde mensen werkt het vaccin meestal beter. In de praktijk zal het percentage daarom mogelijk wat lager zijn. Het is nog niet bekend hoe lang de COVID-19-vaccins bescherming zullen geven.

Dat weten we nog niet. Dit wordt onderzocht.

Ja, u moet u ook na de vaccinatie nog aan de maatregelen houden. Wij verwachten dat de maatregelen pas opgeheven kunnen worden als de meeste mensen (ongeveer 70% van de bevolking) gevaccineerd zijn.