Haga Wetenschapsdag is podium voor onderzoekers en studenten

11 december 2019

De jaarlijkse Wetenschapsdag in ons ziekenhuis werd dit jaar in een geheel nieuw jasje gestoken. De dag werd voor het eerst gecombineerd met de jaarlijkse Opleidingsdag, waardoor het programma voor een groter publiek aantrekkelijk werd. Er waren dit keer naast een plenair programma ook workshops en casuïstiekbesprekingen. De te winnen prijzen werden wel traditiegetrouw uitgereikt.

De opleidings- en wetenschapsdag op maandag 9 december begon met een posterpresentatie in de foyer bij het auditorium. Meer dan 40 wetenschappelijke onderzoeken werden er gepresenteerd door (arts-)onderzoekers. Mark Bruijnzeels, associate professor Population Health Management (PHM) van LUMC Campus Den Haag/directeur Jan van Es Instituut, gaf samen met onze cardioloog Matthijs Bax een voordracht over PHM. PHM begint met het in kaart brengen van de grootste gezondheidsproblemen en -risico’s in een stad, wijk of straat. Het doel is niet alleen genezen, maar ook voorkomen van ziekten door meer te doen aan preventie zoals voedingsadviezen voor een gezondere levensstijl.

Na deze interessante presentatie konden aanwezigen tijdens parallelsessies kiezen uit verschillende workshops: Interprofessioneel leren, technologische innovatie in de opleiding, rolspecialisatie en Population Health Management: Haagsche Vaten. De deelnemers konden ook het wetenschappelijke programma volgen. Daar werd casuïstiek besproken en vijf onderzoekers mochten hun resultaten plenair bespreken.

Keynote-spreker neuroloog Ruud Keunen gaf uitleg over de Haga Braincare Strategie (HBS) die hij zelf bedacht. Het gaat over controle van de hersendoorbloeding vóór, tijdens en ná een operatie via Doppler-onderzoek. Mede door de HBS is het aantal neurologische complicaties (beroerte, verwardheid) na een hartoperatie in het HagaZiekenhuis erg laag.

Prijswinnaars

Liselotte van der Pol presenteerde haar proefschrift ‘Improving efficiency of the diagnostic management of Pulmonary Embolism’. De studie gaat over de verbetering van de diagnostiek bij patiënten met verdenking op een longembolie. Voor het stellen van de diagnose longembolie werden voorheen 8 patiëntenkenmerken gescoord. Afhankelijk van het aantal scorepunten werd daarna een bloedtest aangevraagd. Bij de nieuwe YEARS-diagnostische methode wordt bij verdenking op een longembolie direct al een bloedtest gedaan. Dat is tijdswinst. Daarnaast worden er geen 8, maar 3 scores gedaan: bloed ophoesten, symptomen van een trombosebeen en het antwoord op de vraag of de arts een longembolie de meest waarschijnlijke oorzaak van de klachten vindt. Door de bloeduitslag en de scores te combineren, is er sneller een diagnose en daardoor is een CT-scan vaak niet nodig. Liselotte werd door juryvoorzitter Vincent van Driel, cardioloog en voorzitter van de Wetenschaps- en OnderzoeksCommissie (WOC), geprezen om haar gedegen onderzoek en ontving daarvoor dan ook de dr. Chanfleury van IJsselsteinprijs 2019.

Marijn Rutgers mocht dit jaar de Pierre Wijermans afdelingsprijs in ontvangst nemen namens de afdeling Orthopedie. Hij werd uitgereikt door oud-hematoloog Pierre Wijermans. De afdeling heeft dit jaar de prijs verdiend door de grote verscheidenheid aan onderzoek die er plaatsvindt: van observationele studies tot randomized controlled trials. Er wordt onder andere onderzoek verricht op het gebied van knie- en heupprotheses, schouders, enkels en hielspoor.

Tenslotte kreeg Stephan Leroux de Posterprijs uitgereikt door anesthesioloog Mandana Rad voor zijn onderzoek HUB-2: Klinisch stimulerende beleefomgeving leidt tot meer bewegen. Uit de resultaten van zijn onderzoek blijkt dat klinisch opgenomen patiënten meer lopen en vaker op de gang zijn in plaats van op de kamer na het realiseren van een stimulerende beleefomgeving. Dit is, voor zover bekend, het eerste onderzoek waar de klinische omgeving leidend is om patiënten onbewust aan te zetten tot bewegen.


Naar het overzicht