“Er is iets te doen aan hevig menstrueel bloedverlies”

23 november 2022

Ongeveer 1 op de 5 vrouwen heeft last van hevig menstrueel bloedverlies. Toch vragen veel vrouwen pas laat om hulp, merkt gynaecoloog Wendela Kolkman. En dat terwijl er verschillende behandelingen zijn voor deze klacht.


Lichamelijk en mentaal

Hevig bloedverlies bij de menstruatie kan zorgen voor lichamelijke klachten. Ook onzekerheid ligt op de loer, zegt Wendela. “Het komt voor dat vrouwen opeens twee keer zoveel bloed verliezen. Of dat ze nog maar een aantal keer per jaar ongesteld worden, maar dan wel heel hevig bloeden. Dat doet iets met je. Het is logisch dat je er dan veel mee bezig bent.”

Drempel

Toch wachten veel vrouwen maanden voordat ze de problemen bespreekbaar maken met de huisarts. “Vrouwen zijn al snel bang dat ze zich aanstellen en kijken het nog even aan. Zij moeten echt een drempel over. Dat hoor ik regelmatig van patiënten die ik spreek op ons menstruatiespreekuur (M-Poli). Zij zijn uiteindelijk blij dat ze die stap wél gezet hebben. Gelukkig weten steeds meer vrouwen ons te vinden.”

Oplossingen

De gynaecologen van het HagaZiekenhuis nemen het hevige bloedverlies serieus. Vaak zijn de problemen goed te verhelpen. “Wat goed werkt, is per vrouw verschillend. Pijnstillers kunnen heel goed werken om het bloeden te verminderen. Ook een hormonale behandeling, zoals het slikken van de pil, een hormoon spiraaltje of een anticonceptiestaafje is voor veel vrouwen nog steeds een uitkomst.”

Ook een kleine ingreep of grotere operatie is een optie. “Met een speciaal apparaat (de NovaSure) kunnen we heel precies de slijmvlieslaag in de baarmoederholte weghalen. Dat voorkomt het bloeden, maar heeft wel invloed op de vruchtbaarheid van de vrouw. We doen dit dus alleen als er geen kinderwens (meer) is. Een laatste optie is het verwijderen van de baarmoeder. Dat is een zwaardere operatie. In de meeste gevallen is dit echter niet nodig.”

Op thuisarts.nl, degynaecoloog.nl en hevigbloedverlies.nl vind je veel informatie over hevig menstrueel bloedverlies. Heb jij hier last van? Maak dan een afspraak met de huisarts. De huisarts kan je eventueel doorverwijzen naar de M-poli van het HagaZiekenhuis – ook voor een gynaecologische echo.


Met de landelijke campagne Bloedserieus wordt een bloedserieus gezondheidsprobleem op de agenda gezet. Meer informatie: https://www.hevigbloedverlies.nl/bloedserieus


Naar het overzicht