HagaZiekenhuis opent eerste MRI-ablatiecentrum in Benelux

26 november 2019

Het HagaZiekenhuis opent als eerste ziekenhuis in de Benelux een MRI-ablatiecentrum. Het unieke van dit centrum is dat twee werelden in één centrum bij elkaar worden gebracht: de MRI-beeldvorming en de ablatiebehandeling. Voor patiënten met atriumfibrilleren (hartritmestoornis) die vaak een ablatie* moeten ondergaan, is dat goed nieuws.

Cardiologen Ivo van der Bilt en Vincent van Driel

Cardiologen Ivo van der Bilt en Vincent van Driel van het HagaZiekenhuis namen de eerste stappen voor de bouw van het MRI-ablatiecentrum. Van der Bilt is gespecialiseerd in de MRI-beeldvorming. Van Driel is gespecialiseerd in ablatiebehandelingen. Hun expertise is nu gebundeld in één centrum. Samen met partner Siemens Healthineers hebben zij het MRI-Ablatiecentrum nu voor Nederland kunnen realiseren. Er zijn, met ons ziekenhuis meegeteld, nog maar 4 van deze centra in de wereld.

In één setting behandelen

“In ons nieuwe centrum wordt bij de patiënt in één setting een MRI en ablatie verricht”, legt Van der Bilt uit. “In tegenstelling tot een röntgenfoto kan de MRI het hartweefsel nauwkeurig in beeld brengen. Omdat bij een ablatie een littekentje wordt gemaakt in het hartweefsel om de hartritmestoornis op te heffen zijn deze MRI-beelden een zeer waardevolle toevoeging in de behandeling. Bijkomend voordeel: de MRI geeft geen röntgenstraling af wat het werken veiliger en prettiger maakt.”
Van Driel: “Je ziet dankzij de MRI meteen welke gebieden in het hart ziek zijn en aangepakt moeten worden. En wat het effect van de ablatie op het hartspierweefsel is. We kunnen de ablatie-katheter waarmee we de ablatie doen ook veel nauwkeuriger op de goede plek positioneren. Tot nu toe was dat technisch niet mogelijk en moesten patiënten vaker voor een herhaling terugkomen.”
De cardiologen gaan deze week nog de eerste patiënten in het nieuwe centrum behandelen. Van der Bilt: “Vooralsnog doen we dat in etappes: MRI, ablatie en MRI-controle. Uiteindelijk willen we de ablatie direct in de MRI toepassen.” In het HagaZiekenhuis ondergaan jaarlijks meer dan 600 patiënten een ablatie, waarvan meer dan 300 vanwege atriumfibrilleren. Dat aantal zal de komende jaren door de vergrijzing alleen maar gaan toenemen. Omdat herhaal-ablaties dankzij het MRI-ablatiecentrum minder nodig zijn, kunnen de wachttijd op termijn worden verkort. Dat geeft ruimte om meer patiënten te kunnen behandelen. En uiteindelijk is het centrum ook kostenbesparend, omdat patiënten niet steeds hoeven terug te komen en andere onderzoeken zoals echo en CT-scan niet meer nodig zijn.”

Kenniscentrum

Van Driel: “We willen graag een kenniscentrum zijn voor andere hartcentra en medische professionals trainen in deze innovatieve aanpak. We zoeken daarin nadrukkelijk de samenwerking met meerdere partners. We gaan datagegevens verzamelen en wetenschappelijk onderzoek doen. Uiteindelijk willen we naar een voorspelmodel zodat we beter weten bij welke patiëntencategorie een ablatie wel of niet succesvol zal zijn.”

Samenwerking met Siemens

“De medische wereld en technologische bedrijven hebben elkaar nodig om te blijven vernieuwen”, stelt Kees Smaling, algemeen directeur van Siemens Healthineers. “Door krachten te bundelen zijn we in staat om de zorg effectiever en efficiënter maken. We zijn trots op de mooie samenwerking met de specialisten van het Haga Hart Long Centrum. Deze heeft geleid tot een MRI-ablatiecentrum waar patiënten met hartritmestoornissen straks nog beter behandeld kunnen worden tegen lagere kosten. We kunnen haast niet wachten tot de eerste patiënten van de nieuwe behandeling kunnen profiteren.”

 

*Bij hartritmestoornissen is de elektrische aansturing van het hart verstoord. Er ontstaan prikkels op verkeerde plaatsen, of ze volgen een verkeerde route over het hart. Bij een ablatie beschadigt de arts het hartweefsel juist op die plaatsen. De littekens die ontstaan, blokkeren de voortgeleiding van elektrische prikkels.

Naar het overzicht