Ik ben Haga: Bart Hellebrekers, gynaecoloog

15 juni 2021

Gynaecoloog Bart Hellebrekers loopt al sinds 1992 rond in het Haga. Hij deed hier zijn coschappen en zijn opleiding tot gynaecoloog. In 2003 begon hij als gynaecoloog in Ziekenhuis Leyenburg en het Rode Kruis Ziekenhuis. Hij is gespecialiseerd in het behandelen van (de voorstadia van) gynaecologische kanker. Regelmatig stuurt hij patiënten door naar zijn vrouw Mariette, die eveneens gynaecoloog is – maar dan in het LUMC.

“Toen ik medicijnen ging studeren, leek gynaecologie me al direct een leuk vak. Vooral omdat het zo breed is”, vertelt de sympathieke arts. “Je bent op zoek naar de oorzaak van klachten maar voert ook operaties uit. Daarnaast zie je veel verschillende mensen. Je spreekt pubers die iets willen weten over de pil, begeleidt zwangere vrouwen tot en met hun bevalling en je opereert patiënten met een oncologische aandoening.

Vroeger waren we met zeven gynaecologen en deden we allemaal alle voorkomende behandelingen. Maar nu zijn we met zijn veertienen en hebben we de werkzaamheden meer verdeeld. De oncologie is mijn specialisatie geworden. Dat is met name omdat ik het leuk vind om te opereren. Het is een heel dankbaar vak. Je ziet patiënten langdurig en maakt veel met hen mee. Daarbij heb ik het nooit als een handicap ervaren dat ik een man ben. Ik denk dat ik juist nóg respectvoller met mijn patiënten omga omdat ik hun aandoening niet zelf kan meemaken.”

“Mijn vrouw Mariette is ook gynaecoloog en werkt in het LUMC. Ik verwijs regelmatig patiënten naar haar door. Dat mijn vrouw ook gynaecoloog is, heeft als groot voordeel dat wij aan een half woord genoeg hebben. Als ik bijvoorbeeld een lastige keizersnede heb gehad of een vacuümextractie waarbij het niet goed ging met het kind, hoef ik maar een steekwoord te laten vallen en zij weet hoe ik me voel. Maar dat geldt ook in positieve zin: ik krijg vaak de groetjes van patiënten van Mariette, en andersom vragen mijn patiënten regelmatig naar haar.”

“Binnen de gynaecologie zijn we al in een vroeg stadium regionaal gaan samenwerken. We doen in het Haga de eerste diagnose en maken het behandelplan. Als een patiënt baarmoederhalskanker of schaamlipkanker heeft, wordt zij geopereerd in het LUMC. Patiënten met baarmoederkanker en een deel van de patiënten met eierstokkanker opereren we hier. Het traject na de operatie en de controles in de jaren erna, doen we ook hier. Dat is de eerste jaren best spannend: blijft de tumor weg of komt hij terug? Veel patiënten zie ik gedurende een periode van tussen de vijf en de tien jaar. Dan bouw je echt een band op met iemand.”

“Naast het werk als gynaecoloog was ik tien jaar lang opleider in het ziekenhuis en ben ik sinds vorig jaar decaan. Jonge mensen opleiden vind ik het leukste wat er is! Ik leer assistenten om integer te zijn naar zichzelf en naar de patiënt toe. Als je een keer een fout maakt, is het belangrijk om terug te kijken, met de patiënt en haar familie in gesprek te blijven en ervan te leren. Soms maakt een jonge assistent in het eerste halfjaar zoiets naars mee, dat hij of zij niet meer verder wil in het vak. Terwijl ik juist het idee had dat het een heel goede gynaecoloog zou gaan worden. Van fouten kun je juist alleen maar beter worden. De kunst is dat er zo mee omgaat, dat het je verrijkt.”

“Als decaan bouw ik ook in brede zin aan onze opleidingen en ons wetenschappelijk klimaat. Ik houd me bijvoorbeeld bezig met het inrichten van een stagebureau en het vergroten van de mogelijkheden om wetenschappelijk onderzoek te doen. En ik zorg dat mensen met innovatieve ideeën de ruimte krijgen om deze in de praktijk te brengen. Het HagaZiekenhuis is een fantastische plek om aan je carrière te bouwen en je op alle gebieden te ontplooien; het is heel leuk om dat mede mogelijk te maken.”


#IkbenHaga: In de rubriek ‘Ik ben Haga’ vertellen medewerkers van het HagaZiekenhuis over de passie voor hun werk. Ook leren en/of werken in het HagaZiekenhuis of Juliana Kinderziekenhuis? Bekijk de mogelijkheden op werkenbijhaga.nl.
Naar het overzicht