Juliana Kinderziekenhuis heeft grootste kinder-SEH van Nederland

24 April 2018

Het Juliana Kinderziekenhuis heeft de grootste spoedeisende hulp voor kinderen (kinder-SEH) van Nederland met ruim 18.000 patiëntjes per jaar. Het is toegankelijk via het Spoedplein van het HagaZiekenhuis.

Patiëntje op de kinder-SEHEr is 24/7 een kinderarts aanwezig en deze kan altijd een beroep doen op een team van professionals dat speciaal is opgeleid voor de behandeling van kinderen, zoals een kinderchirurg, kinderanesthesioloog en kinderverpleegkundige. "Daarmee nemen we een unieke positie in binnen de regio", benadrukt kinderarts Madelon Ruige.

Kwaliteitsverschil

"Het maakt nogal wat uit of je kind geopereerd wordt door een kinderchirurg of door een chirurg die ook wel eens kinderen opereert", vervolgt ze bevlogen. "Dat betekent een duidelijk kwaliteitsverschil. Kinderen zijn niet een volwassene in het klein. Kinderen hebben hun eigen aandoeningen en hebben ook een aparte aanpak nodig. Een baby van 4 weken heeft een totaal andere behandeling nodig dan een kind van 4 of 14 jaar. Die kennis hebben wij allemaal in huis."

Kinderwachtkamer

"Ambulancepersoneel weet dat het kinderen met een ernstig trauma of een acute aandoening in de regio altijd naar het JKZ moet brengen. Ouders zelf, die een kind hebben met een minder ernstige aandoening, weten vaak niet dat het HagaZiekenhuis een aparte kinder-SEH heeft. "Wij moeten daar in de buitenwereld nog meer bekendheid aan geven", zegt Madelon. Op het Spoedplein worden kinderen na een korte triage (inschatting van de ernst van de klachten) al snel in een aparte kinderwachtkamer van het JKZ gezet, volledig gescheiden van de volwassen patiënten met soms akelig uitziende klachten.

Afleidingstechnieken

"Wij zien circa 18.000 kinderen per jaar", vervolgt Madelon. "Daarmee zijn we als Juliana Kinderziekenhuis niet alleen de grootste kinder-SEH, maar hebben we ook de meeste ervaring en know-how. Er ligt bij ons bovendien veel nadruk op de bejegening van kinderen en hun ouders en wij zijn gericht op stress- en pijnreductie. Dit doen we door afleidingstechnieken te gebruiken en daarvoor zijn de behandelkamers ook speciaal ingericht. Daarnaast betrekken we de ouders zo veel mogelijk bij de behandeling. "

Wachtruimte kinder-SEH

Naar het overzicht