Hoge opkomst en goede sfeer tijdens IBD-informatieavond

06 februari 2019

Als vanouds was de opkomst hoog tijdens de informatie- en workshopavonden op 22 januari en 5 februari voor patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Patiënten en hun partners kregen hier informatie over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van hun ziekte en konden kiezen uit een ‘menu’ van vijf workshops.

MDL-verpleegkundige Marja Bijkerk is, samen met collega Esther van Bergenhenegouwen en de HagaAcademie, maar liefst een jaar bezig geweest met de organisatie van de bijeenkomsten. "IBD-patiënten zijn hun hele leven onder behandeling. Als vakgroep willen we daarom iets extra's doen voor onze patiënten. Sinds 13 jaar organiseren wij deze informatieavonden, die altijd goed bezocht worden. Dit jaar hebben we aandacht besteed aan feces- (poep)transplantatie bij IBD en aan de app 'Mijn IBD-coach'. Met deze app kunnen patiënten het verloop van hun ziekte bijhouden en bij afwijkende waarden kunnen wij ingrijpen. Na de pauze was er de keuze uit vijf workshops. Hiervan mochten patiënten er twee kiezen. Zo was er een workshop over lifestyle en voeding, over reizen en vaccinaties, complementaire behandelingen en over zwangerschap. Daarnaast kon men ervaringen met elkaar uitwisselen."

In het HagaZiekenhuis worden 1650 patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, ook wel IBD-(Inflammatory Bowel Disease)patiënten genoemd, behandeld. Deze chronische darmziekten kunnen grote invloed uitoefenen op het leven en welbevinden van patiënten. Daarom organiseert de afdeling Maag-Darm-Leverziekten periodiek informatiebijeenkomsten voor deze doelgroep.

De avonden zijn door middel van enquêtes geëvalueerd. "De uitkomsten waren over het algemeen heel positief", vertelt Marja. "Ook de sfeer werd erg gewaardeerd en het feit dat alle MDL-artsen en -verpleegkundigen aanwezig waren. Patiënten vinden het leuk om hun dokter te zien en daar even informeel mee te praten. Dat kon heel laagdrempelig tijdens het hapje en drankje na afloop."

IBD

In Nederland wonen ongeveer 50.00 mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Beiden chronische darmaandoeningen worden ook wel aangeduid onder de noemer IBD, Inflammatory Bowel Disease (ontstekingsziekte van de darm). De ontstekingen ontstaan doordat het eigen afweersysteem zich richt tegen het darmweefsel en daar ontstekingen veroorzaakt.

IBD kent rustige en actieve fases. Tijdens een actieve fase hebben patiënten last van buikpijn en (bloederige) diarree. Medicijnen worden ingezet om een actieve ontsteking te remmen en opvlamming van een ontsteking te voorkomen. Welk medicijn de arts voorstelt, is afhankelijk van de ernst van de klachten en het gedeelte van de darm dat ontstoken is. Er wordt ook rekening gehouden met persoonlijke voorkeuren (bijvoorbeeld een zwangerschapswens) en ervaringen.

 

Naar het overzicht