DBS-team HagaZiekenhuis krijgt STZ-erkenning
ActionsDBS-team HagaZiekenhuis krijgt STZ-erkenning
17 October 2019Het DBS-team (DBS is Deep Brain Stimulation of diepe hersenstimulatie) van het HagaZiekenhuis heeft van de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) als eerste STZ-ziekenhuis een erkenning gekregen. Het HagaZiekenhuis staat met de Diepe Hersenstimulatie bij bewegingsstoornissen (DBS) nu in het topklinisch Zorgregister van STZ. Aan de kwaliteitserkenning zijn strenge voorwaarden verbonden. Zorg is topklinisch als er excellente patiëntenzorg is, voldoende opleidingsmogelijkheden bestaan en regelmatig onderzoek wordt gedaan door de specialist(en).
Bij een DBS-behandeling worden er elektroden in de hersenen geplaatst, die bij stimulatie de klachten van de ziekte, zoals tremoren (trillen) bij de ziekte van Parkinson, kunnen verminderen. Het is een heel verfijnde ingreep waarvoor hoogspecialistische kennis nodig is. Niet alleen de operatie zelf, maar ook de voorbereiding en de nazorg zijn belangrijke onderdelen van het langdurige zorgtraject. De DBS-behandeling mag alleen door een gespecialiseerd team worden uitgevoerd. In ons ziekenhuis werkt een bevlogen team dat jarenlange ervaring hiermee heeft.
“De ziekte van Parkinson sluipt er langzaam in”, legt neuroloog Fiorella Contarino uit. “Het begint met vage klachten die steeds meer en vaker toenemen. Vooral het bewegen gaat niet meer vanzelf en moet bewuster gebeuren. Zowel voor de patiënt als voor de familie is het emotioneel om te constateren dat het dagelijks functioneren door de ziekte steeds verder beperkt wordt.”
Moeilijk traject voor de patiënt
De neuroloog en neurochirurg beoordelen samen of een patiënt in aanmerking komt voor een DBS-operatie. Alle voors en tegens worden met de patiënt besproken. Neurochirurg Carel Hoffmann: “Nadat we de patiënt inplannen, volgt een intensieve voorbereiding. De patiënt wordt 2 dagen opgenomen om te kijken wat er gebeurt als hij geen medicatie meer krijgt. Hoe erg zijn dan de klachten? Dat is heel confronterend voor de patiënt en zijn familie. Het vraagt om goede begeleiding van de specialist, verpleegkundigen en psycholoog. Alle resultaten bespreken we uitgebreid samen met de patiënt. Het besluit of de patiënt op de wachtlijst voor operatie komt, volgt daarna.”
De DBS-operatie bestaat uit 2 onderdelen. Na een MRI-scan worden eerst een frame en de stimulatie-elektroden geplaatst. De elektroden blijven permanent in de hersenen. Het tweede deel is het plaatsen van een stimulator onder het sleutelbeen. Deze wordt verbonden met de elektroden in de hersenen. Met behulp van de stimulator worden de elektroden geactiveerd. Hierdoor verbeteren sommige klachten die bij de ziekte horen. De stimulator wordt poliklinisch geprogrammeerd en ingesteld. Het kan tot een half jaar duren voordat het optimale effect is bereikt.
Kijk ook op www.stz.nl voor de topklinische functies van het HagaZiekenhuis.
Het DBS-team van het HagaZiekenhuis op de foto:
[vlnr.] Jennifer Oosterbaan (verpleegkundige neurologie), Saskia van der Gaag (physician assistent neurologie), Ellen de Maa (gespecialiseerd verpleegkundige), Rodi Zutt (neuroloog), Fiorella Contarino (neuroloog), Carel Hoffmann (neurochirurg), Niels van der Gaag (neurochirurg) en Arne Mosch (neuroloog).
Op de foto ontbreken Truus van Holten (gespecialiseerd verpleegkundige), Roy Kuiper (neuropsycholoog) en Esther Lauwen (psychiater), Thea Zandbergen (operatieassistent), Nelleke Nugteren (operatieassistent) en Annemieke Berendse (verpleegkundige neurologie)