De plastisch chirurgen van het HagaZiekenhuis

01 juni 2021

De afdeling plastische chirurgie is onlangs uitgebreid met twee nieuwe collega’s: Nick Brinkman en Anne van Leeuwen. Het team bestaat nu uit vijf plastisch chirurgen, een verpleegkundig specialist en een physician assistant (iemand die medische en medisch-ondersteunende taken van een arts overneemt). Wat zij voor u kunnen betekenen? Veel: van het herstellen van een gat in het onderbeen tot het direct na een amputatie ‘repareren’ van een borst met lichaamseigen weefsel.

De plastische chirurgie is een veelzijdig vakgebied. Plastisch chirurgen zijn er bijvoorbeeld goed in om weefsels uit het lichaam die op die plek gemist kunnen worden, te hergebruiken om een wond op een andere plek dicht te maken. Maar zij doen ook ingrepen aan botten of zetten onder de microscoop kleine vaatjes aan elkaar. Alleskunners dus.

Het is dan ook begrijpelijk dat de plastisch chirurgen uit het HagaZiekenhuis graag en veel samenwerken met hun collega’s. Dat levert betere zorg op. Anne van Leeuwen: “Zo kijken we bijvoorbeeld mee bij operaties van de traumachirurg en de orthopedisch chirurg. Als een patiënt een groot ongeluk heeft gehad en we proberen het onderbeen te redden, overleggen wij hoe de wond het beste bedekt kan worden.”

“Een gat in het onderbeen gaat niet altijd vanzelf dicht”, vult collega Nick Brinkman aan. “Wij gebruiken dan weefsels elders uit het lichaam voor het dichtmaken van de wond. Een gat in het onderbeen kunnen we bijvoorbeeld dichten met een stuk huid uit het bovenbeen of met een spier uit de rug. Wij ‘stelen’ weefsel van de ene plek en brengen dat vervolgens naar een plek waar het meer nodig is.”

Net iets extra’s

In het HagaZiekenhuis zien de plastisch chirurgen alleen patiënten die een medisch probleem hebben. De huisarts verwijst hen door bij bijvoorbeeld problemen met de oogleden of voor een medisch noodzakelijke borstverkleining of buikwandcorrectie. Samen met hun collega’s Marjorie Braam en Jarl Tielemans doen Nick en Anne ook borstreconstructies met lichaamseigen weefsel (DIEP-lap). En ze herstellen een gezicht of lichaamsdeel weer zo goed mogelijk na een ongeluk of operatie.

Door de aanwezigheid van de plastisch chirurg kunnen andere specialismen hun werk nog beter doen. “Neem bijvoorbeeld Mohs-chirurgie”, onderbouwt Nick. “Dat is heel precieze chirurgie bij huidkanker, waarbij de dermatoloog telkens een dun plakje van de huid wegsnijdt om zo min mogelijk gezonde huid te verwijderen. De plastisch chirurg zorgt er hierna voor dat grote wonden in het aangezicht weer fraai gesloten kunnen worden. Ook zijn wij betrokken bij borstkankeroperaties om de borst direct na het verwijderen van de kanker weer een mooi en natuurlijk uiterlijk te geven.”

Handchirurgie is een eveneens belangrijk onderdeel van de plastische chirurgie. Collega Jan Debeij werkt samen met orthopedisch chirurgen en traumachirurgen binnen het Haga Hand- en Polscentrum. “Het is bijzonder dat een team met zo veel specialismen zo goed samenwerkt”, aldus Nick. “Patiënten komen uit het hele land naar hem toe met hand-, pols- en elleboogproblemen.”

Ook in het Juliana Kinderziekenhuis doen de plastisch chirurgen goed werk. Hier opereren zij aangeboren afwijkingen aan bijvoorbeeld oren of handen, zoals kinderen met flaporen of kinderen bij wie de vingers aan elkaar vastzitten. “Daarnaast maken wij standaard deel uit van het schisisteam voor kinderen met een gespleten lip of gehemelte. Dat betekent dat we veel ervaring hebben met deze ingrepen”, benadrukt Nick. “Collega Marjorie Braam maakt al meer dan vijftien jaar deel uit van dit team en haar expertise is van onschatbare waarde. Omdat we een groot, gespecialiseerd kinderziekenhuis hebben, voelen kinderen en hun ouders zich in goede handen,” aldus Anne.

In de toekomst willen de ambitieuze artsen nóg meer gaan samenwerken met collega’s van andere disciplines. De plastisch chirurg kan bij veel behandelingen net iets extra’s betekenen, zodat het lichaam niet alleen optimaal functioneert na een operatie, maar er ook goed uitziet. En dat is net even iets fijner wakker worden na een operatie.


* Van links naar rechts: plastisch chirurgen Jan Debeij, Anne van Leeuwen, Jarl Tielemans, Marjorie Braam en Nick Brinkman


Naar het overzicht