Deze kleine oefen-MRI maakt het echte onderzoek minder spannend

31 August 2022

Een MRI-scan kan nodig zijn om vast te stellen wat een patiënt heeft. Jonge patiënten in het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ), en vaak ook hun ouders, vinden het grote MRI-apparaat best spannend. Senior medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige Kinderradiologie Emma van Gorkum vertelt hen daarom vooraf wat ze kunnen verwachten. Daarvoor gebruikt ze een miniversie van het grote MRI-apparaat: de ‘oefen-MRI’.

De mini-MRI ziet er precies zo uit als de 3 grote MRI-scanners in ons ziekenhuis. Hij maakt ook dezelfde geluiden. “Als je in de echte MRI-scanner ligt, hoor je tijdens een scan allemaal verschillende kloppende en ratelende geluiden”, vertelt Emma. “Een geluid klinkt een beetje als een stoomboot. We zeggen dat ook van tevoren tegen kinderen. Dat vinden ze heel interessant.”

Voeten of hoofd

Om te laten zien hoe een kind de MRI-scanner ingaat, heeft Emma een Playmobil poppetje op de ‘tafel’ van de oefen-MRI gelegd. “Die mogen kinderen dan zelf naar binnen schuiven. Zo weten ze of ze eerst met hun voeten of hoofd erin gaan. Dat hangt af van wat er gescand moet worden. Ze zijn altijd heel blij als ik zeg dat er een ouder bij mag blijven.”

(tekst loopt door onder foto)



Thuis oefenen

Stilliggen is heel belangrijk tijdens een MRI-onderzoek. Baby’s krijgen meestal een flesje vlak voor het onderzoek. Die vallen daarna in slaap. Maar voor met name peuters en soms ook oudere kinderen is stilliggen lastig. “Dat is ook omdat ze het spannend vinden. Voorheen gebeurde het onderzoek daarom vaak onder narcose. Maar sinds we de oefen-MRI gebruiken om uitleg te geven, zien we dat narcose niet altijd meer nodig is. De uitleg vooraf neemt wat angst weg bij het kind, en het stelt ook de ouders gerust. Soms oefenen ze dan thuis met het stilliggen.”

Van harte welkom

Emma geeft zo’n 3 à 4 keer per week uitleg met de oefen-MRI, maar wat haar betreft mag dit veel vaker zijn. “We begonnen met patiënten van de afdeling Kinderneurologie, maar nu breiden we uit naar alle poliklinieken van het JKZ. Patiënten kunnen met hun ouders of verzorgers langskomen bij balie J0.7, een afspraak is niet nodig. Ook volwassen patiënten die het MRI-onderzoek spannend vinden en graag uitleg willen, zijn van harte welkom.”

Wat is een MRI-onderzoek?

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. De MRI-scanner gebruikt een sterke magneet om foto’s te maken van organen en weefsels. Soms is er contrastvloeistof nodig. Die maakt organen nog beter zichtbaar op de foto’s. De patiënt krijgt deze vloeistof via een infuus in de arm. Tijdens het onderzoek ligt de patiënt op een soort tafel die in een lange tunnel wordt geschoven. Het deel van het lichaam dat gescand wordt, ligt in het midden van de tunnel. Een MRI doet geen pijn en duurt meestal niet langer dan een uur. Vanwege de sterke magneet mag de patiënt, en ook de ouder, tijdens het onderzoek geen metaal dragen (sieraden, speldjes etc.) of in het lichaam hebben. Dit kan de kwaliteit van de foto verslechteren.


Wist u dat…

het JKZ fotoboeken heeft waarin we onderzoeken zoals een MRI-scan, maar ook behandelingen uitleggen met foto’s. Benieuwd? Kijk op de speciale website.


Een kind is geen kleine volwassene. Dat weten wij in het Juliana Kinderziekenhuis maar al te goed. In ons ziekenhuis krijgt ieder kind de zorg die het beste past. Dag en nacht, en met volle aandacht. Wat maakt het Juliana Kinderziekenhuis het beste ziekenhuis voor uw kind? Dat leest u hier.


Naar het overzicht