Dicht bij je naaste dankzij een koppelbed

11 March 2021

Knuffelen, dicht tegen elkaar aankruipen of simpelweg de aanwezigheid van je partner of kind voelen. Het is geen vanzelfsprekendheid voor mensen die door ziekte aan bed gekluisterd zijn. En dat terwijl samenzijn juist tijdens een ziekbed zo belangrijk is. Voor patiënten op de verpleegafdeling Oncologie/Hematologie is er al enige tijd een uitkomst: het koppelbed. Een gift van stichting Roparun.

“Een koppelbed is een speciaal bed dat naadloos aansluit op het bed van de patiënt. Daardoor ontstaat een tweepersoonsbed. Zonder rand, zonder obstakels”, zegt Jacqueline Bos, unithoofd van de afdeling. “In dat bed kan de partner, een kind of andere naaste de nacht doorbrengen. Hij of zij is dan heel dicht bij de patiënt. En dat is toch wat je wilt. Zeker als je een aantal weken moet worden opgenomen. Of als je weet dat je gaat sterven.”

Als de tijd je inhaalt

“Patiënten op onze afdeling zijn vaak heel ziek”, vertelt oncologieverpleegkundige Noeska Schrijver. “Als je weet dat iemand niet meer beter wordt, doe je er alles aan om het laatste stukje leven zo aangenaam mogelijk te maken. Het liefst overlijdt een patiënt vaak thuis, in de vertrouwde omgeving. Maar soms gaat het zo snel, dan haalt de tijd je in. En naar huis gaan is dan geen optie meer.”

Roparun

Het is met dank aan stichting Roparun dat patiënten en hun naasten zo dicht bij elkaar kunnen slapen. Bij de jaarlijkse sponsor-estafetteloop tussen Rotterdam en Parijs is geld opgehaald om de bedden te bekostigen.

“Het is geweldig dat de lopers en sponsoren dit doen”, zegt Jacqueline. “Het is ontroerend dat zo veel mensen begaan zijn met het lot van zieke mensen en hun familie. We zijn de organisatie, lopers en sponsoren heel erg dankbaar.”

 ‘Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven’. Dat is het motto van Roparun. De stichting steunt instellingen, goede doelen of projecten die bijdragen aan het leven van mensen met kanker. Lees meer

Op de foto van links naar rechts: Roparun-lopers Hanneke Schreuder, Serena van Ramele en Ruud Noordergraaf, unithoofd Jacqueline bos en oncologieverpleegkundige Noeska Schrijver.

Goed om te weten: de foto is gemaakt vóór de coronamaatregelen zijn ingevoerd


Naar het overzicht