Dik tevreden op de OK

16 October 2019

Nicola Bruce volgde de hbo-opleiding Media en Entertainment Management. Maar toen ze na haar afstuderen een half jaar op kantoor werkte, kwam ze erachter dat dit niks voor haar was. Ze wilde iets doen waarbij ze niet heel de dag achter een computer hoefde te zitten en vooral bezig was, zowel fysiek als mentaal. Het vak van operatieassistent paste goed in dit plaatje.

Operatieassistent Nicola Bruce op de OK van het HagaZiekenhuis

“Ik ben hier begonnen als leerling”, vertelt Nicola. “Ik kreeg goede begeleiding en heb veel geleerd. Toen ik mijn opleiding had afgerond, kon ik blijven in het HagaZiekenhuis. Het voelt goed om in een vertrouwde omgeving ‘vlieguren’ te kunnen maken. Dit ziekenhuis is een van de weinige perifere ziekenhuizen in de regio met zo’n breed aanbod, waarbij je als operatieassistent ook op alle specialismen ingewerkt wordt en inzetbaar bent. Die afwisseling en veelzijdigheid maakt het zo leuk hier.”

Prettige werksfeer

“Er heerst een prettige werksfeer met weinig hiërarchie. Alle collega’s helpen elkaar en je kunt laagdrempelig om hulp vragen waar nodig.” Op de vraag hoe Nicola omgaat met bloed dat ze tijdens een operatie te zien krijgt, antwoordt ze: “Dat went snel. Geen twee operaties zijn hetzelfde. Dat maakt dat je altijd gefocust blijft en overal op voorbereid bent. Je bent dan ook niet bezig met ‘ik zie bloed’, maar met je werk. Natuurlijk zijn er weleens heftige en uitzonderlijke casussen. Gelukkig kan er dan altijd tijd worden gemaakt om de casus met het hele team na te bespreken. Omdat je als operatieassistent maar kort contact hebt met de patiënten, is het makkelijker om afstand te houden en neem je je werk niet zo snel mee naar huis.”


Nicola is heel leergierig. “Als ik weet dat ik bij een nieuwe of bijzondere ingreep ga assisteren, lees ik van tevoren de procedure goed door. En ik ben nu bezig met een opleiding om bij de cardiochirurgie te kunnen assisteren. Heel interessant.” Op onregelmatige tijden werken vindt Nicola niet erg. “Het heeft ook voordelen. Doordeweeks een dag vrij zijn bijvoorbeeld. ’s Avonds of ’s nachts werken is ook weer heel anders. Het team is kleiner en de lijnen zijn korter. Je hebt wel meer verantwoordelijkheid en bent echt op elkaar aangewezen. Maar deze afwisseling maakt het ook weer leuk.”

Naar het overzicht