Een kijkje achter de schermen bij de HagaApotheek

13 October 2022

Op de begane grond van het HagaZiekenhuis staat de HagaApotheek, een onmisbare afdeling in ons ziekenhuis. Patiënten, maar ook bezoekers van buiten, kunnen hier terecht voor hun medicijnen. Op de foto krijg je een kijkje achter de schermen.


(tekst loop door onder de foto)


 1. Dit is de apotheekrobot. Komt een patiënt aan de balie met een recept? Dan voert de apothekersassistent dit in in het apotheekinformatiesysteem. Die stuurt de gegevens automatisch door naar de robot.
 2. Met zijn robotarm en grijphand (links) pakt de robot binnen enkele seconden het juiste medicijn. Hij bewaart wel 1700 verschillende medicijnen en weet precies waar elk medicijn ligt.
 3. De HagaApotheek ontvangt elke dag ongeveer 300 patiënten en bezoekers. Gemiddeld verwerkt de apotheek ruim 600 receptregels per dag. In een receptregel staat welk medicijn de arts heeft voorgeschreven en hoeveel.
 4. Het medicijnaanbod van de apotheek is zorgvuldig afgestemd met de ziekenhuisartsen. De HagaApotheek is gespecialiseerd in medicatie bij kanker (chemotherapie) en taaislijmziekte.
 5. De robot legt het medicijn in het uitgiftebakje dat het dichtst bij de werkplek van de apothekersassistent is. De lange witte slurf rechts zorgt dat medicijnen naar de werktafel achterin gaan.
 6. De assistent plakt een etiket met patiënt- en gebruiksinformatie op de medicijnverpakking en controleert het recept.
 7. In de ruimte achterin maken apothekersassistenten recepten alvast klaar. Bijvoorbeeld herhaalrecepten, lange recepten, bestelde medicijnen, elektronisch verstuurde recepten en recepten die in de afhaalkluisjes geplaatst of thuis bezorgd worden.
 8. In de wandkast worden de klaargemaakte medicijnen bewaard voor ophalen aan de balie. Zijn de medicijnen na 2 weken nog niet opgehaald? Dan worden ze weer opgeruimd.
 9. Wist je dat de apothekersassistenten medicijnadvies, voorlichting en instructie geven? Bijvoorbeeld over prikken en hoe een glucosemeter werkt. Ook leggen ze astma- en COPD-patiënten uit hoe ze hun medicijnen moeten inhaleren.
 10. De apotheek doet veel verschillende dingen. Zo heeft de apotheek een ‘ontslagafdeling’. Die brengt medicijnen naar verschillende ziekenhuisafdelingen voor patiënten die naar huis mogen na een opname.
 11. Naast de apotheekingang (niet op de foto) staan de afhaalkluisjes van de apotheek. Er zijn gekoelde en niet gekoelde kluisjes. Hier kun je 24 uur per dag en 7 dagen per week medicijnen afhalen. Elke maand vult de apotheek de kluisjes 400 tot 450 keer.
Naar het overzicht