Een kijkje achter de schermen bij het Dialysecentrum
ActionsEen kijkje achter de schermen bij het Dialysecentrum
13 November 2023Nieren maken ons bloed schoon: ze filteren afvalstoffen en vocht uit het lichaam. Doen de nieren dit niet goed? Dan geeft dat gezondheidsproblemen. Hemodialyse neemt een deel van het werk van de nieren over. Patiënten komen voor deze behandeling naar het Dialysecentrum van het HagaZiekenhuis, vaak meerdere keren per week.
Tekst loopt door onder de fotoDit is het Dialysecentrum van HagaZiekenhuis Zoetermeer. Hier staan 13 moderne dialysemachines. Er is ook een Dialysecentrum in Den Haag met 38 machines. Samen voeren ze jaarlijks zo’n 25.000 hemodialysebehandelingen uit. De meeste patiënten komen 3 keer per week voor een behandeling van gemiddeld 4 uur per keer.
1. De dialysemachine zuivert het bloed van de patiënt met een filter, de ‘kunstnier’. Via een bloedvat in de arm of een katheter wordt de patiënt met 2 slangen aangesloten op de machine. Eén slang leidt het bloed naar de machine. Daar filtert de kunstnier afvalstoffen en vocht uit het bloed. Via de andere slang stroomt het bloed terug het lichaam in. Tijdens de dialyse stroomt het bloed meerdere keren door de kunstnier. Soms wel met een snelheid van 300 ml per minuut.
Na een behandeling reinigt de dialyse-machine zichzelf door te spoelen met heet water en citroenzuur. Op het tafelblad ligt nieuw materiaal klaar voor de volgende patiënt.
2. Hier zijn ‘fietstrappers’ aan de stoel vastgemaakt. Het fietsen stimuleert de doorbloeding waardoor klachten, zoals kramp in de benen, verminderen.
3. Tijdens de dialyse hebben patiënten tv, internet en radio en krijgen ze eten en drinken. Voor wie wil, zijn er zitkussentjes en dekens.
4. Naast elke dialysemachine staat een bed of een comfortabele stoel. Beiden zijn verstelbaar.
5. De dialyseverpleegkundigen en -assistenten sluiten de patiënt aan op de dialysemachine. Tijdens de behandeling voeren zij diverse controles uit bij de patiënt en op de dialysemachine. Ook overleggen ze regelmatig met de nefroloog (nierspecialist). De afdeling biedt ook begeleiding van een medisch maatschappelijk werker of diëtiste aan.
Als een patiënt een donornier krijgt, is dialyse niet (meer) nodig. In andere gevallen is dialyse voor altijd. Sommige patiënten komen al meer dan 10 jaar op de afdeling.
Wist je dat patiënten van andere ziekenhuizen tijdelijk in ons ziekenhuis kunnen dialyseren? Bijvoorbeeld als ze in de buurt op vakantie zijn.