Een kijkje achter de schermen bij Medische Microbiologie

19 april 2023

Infectieziekten zijn besmettelijke ziekten. Ze worden veroorzaakt door ziekmakende micro-organismen, zoals bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. De afdeling Medische microbiologie onderzoekt of je een infectie hebt, adviseert over de behandeling en helpt bij het voorkomen van infectieziekten.


Als je mogelijk een infectie hebt, moet je op verzoek van de (huis)arts soms wat materiaal afgeven. Dat kan bloed zijn, maar bijvoorbeeld ook urine, ontlasting, een uitstrijkje of een biopt. Het HagaZiekenhuis heeft 3 laboratoriumruimtes om dit materiaal te onderzoeken.

Jaarlijks krijgt de afdeling ruim 92.000 orders om materiaal van patiënten te onderzoeken. Met onderzoek kunnen we ook het verloop van een ziekte volgen, en soms zelfs een ziekte voorkomen.

De laboratoriumarts, ofwel de arts-microbioloog, bespreekt de uitslag met de (huis)arts die het onderzoek heeft aangevraagd en adviseert over de beste behandeling. Die kan daardoor een goed besluit nemen over de behandeling.

1. Dit apparaat onderzoekt of bloed bacteriën bevat. Medewerkers zetten er flesjes met bloedkweken in en kijken wat er gebeurt. Jaarlijks onderzoekt de afdeling ruim 8.000 bloedkweken op deze manier. Bacterie ontdekt? Dan piept het apparaat en springt het licht op rood.

2. Een bacteriologie analist staat bij een stoof. Dat is een soort oven waarin temperatuur, koolstofdioxide en zuurstof instelbaar zijn. Micro-organismen kunnen daar onder de beste omstandigheden groeien. De analist zet ronde glazen schaaltjes met patiëntmateriaal op kweek in een stoof. In de schaaltjes (kweekplaten) zit ook een voedingsbodem voor de micro-organismen.

3. Deze machine test voor welke soorten antibiotica een bepaalde bacterie gevoelig is. Zo weet de arts welke kuur hij de patiënt moet geven. Per jaar test de afdeling 130.000 antibioticabacterie combinaties.

4. Omdat de beste omstandigheden voor groei verschillen per micro-organisme, zijn er meerdere soorten stoven op het lab. Ook dit vierkante kastje is een stoof.

5. Via een microscoop bekijkt de laboratoriumanalist een glaasje met patiëntmateriaal (preparaat). Bacteriën zijn roze of paars gekleurd met een speciale kleurtechniek (Gram). Daardoor kan de analist ze beter zien. Jaarlijks worden 3.700 Grampreparaten beoordeeld.

6. Op deze kar staan stapeltjes kweekplaten met verschillende kleuren. Een analist beoordeelt ze. Groeien er bacteriën? Welke groeien er en in welke hoeveelheid? Per jaar worden zo’n 77.000 platen bekeken.


Naar het overzicht