Een kijkje achter de schermen op de angiokamer in Zoetermeer

23 May 2024

Op de angiokamer in HagaZiekenhuis Zoetermeer krijgen patiënten verschillende onderzoeken en behandelingen. Dit gebeurt met röntgenstraling en echografie. Denk bijvoorbeeld aan röntgenonderzoek van de bloedvaten (angiografie), dotterbehandelingen, het inbrengen van pacemakers, het plaatsen van stents en het doen van puncties. De angiokamer is onderdeel van de afdeling Radiologie.

De Zoetermeerse angiokamer is eind 2023 verbouwd. Naast een fris uiterlijk is ook de apparatuur vernieuwd, waardoor de kamer van alle moderne gemakken is voorzien. Dit jaar vernieuwen we ook de angiokamers in Den Haag. Ze krijgen dezelfde up-to-date apparatuur als in Zoetermeer. Daardoor kunnen artsen van beide locaties straks makkelijker samenwerken.

  1. Hier zie je radiodiagnostisch laboranten Mitchel (links) en Frank (rechts). Zij ondersteunen de radioloog tijdens de ingreep, bijvoorbeeld door steriele materialen klaar te leggen en aan te geven.

  2. In deze kast liggen de ‘stents’. Dit zijn kleine metalen buisjes van gaas. De radioloog plaatst deze stents in het (vernauwde) bloedvat om hem open te houden als dotteren niet genoeg helpt.

  3. Dit is het röntgenstatief. Hiermee worden de röntgenopnames gemaakt tijdens de ingreep. De opnames verschijnen op het grote scherm. Op het kleine scherm zijn de echobeelden te zien van de bloedvaten in de lies. Deze beelden helpen bij het aanprikken van het bloedvat en het plaatsen van het werkbuisje.

  4. Interventieradioloog Wouter is bezig met een dotterbehandeling. Die krijg je als je vernauwingen in je bloedvaten hebt. Via de lies plaatst de radioloog een werkbuisje in de slagader. Door dit buisje worden lange draden en dunne slangetjes (katheters) ingebracht om vernauwingen in de slagaders op te sporen. In het vernauwde gedeelte wordt dan een klein ballonnetje opgeblazen, die de vernauwing verhelpt. 

  5. In deze ‘contrastpomp’ zit jodiumhoudende contrastvloeistof. Deze vloeistof wordt gebruikt bij röntgenopnames, om de bloedvaten zichtbaar te maken tijdens de ingreep.

  6. De behandeltafel is in hoogte en ligging te verstellen met de knoppen op het witte bedieningspaneel. De patiënt is steriel afgedekt met operatiedoeken. Alleen de huid van de lies is nog te zien door een gat in het doek. Tijdens de ingreep is de patiënt bij bewustzijn en alleen lokaal verdoofd rond de lies.

  7. De hoeveelheid straling per röntgenonderzoek of -behandeling is zo klein dat het weinig risico’s met zich meebrengt voor de patiënt. Dat is anders als je er voor je werk dagelijks mee te maken hebt. Daarom dragen de laboranten en de radioloog een loodschort (onder de blauwe steriele jas). Die houdt röntgenstraling tegen.

In de bedieningsruimte, een kleine ruimte (niet in beeld) die uitkijkt op de angiokamer, zit ook een collega. Die bedient het röntgenstatief en zorgt voor het toedienen van contrastvloeistof via de contrastpomp.

Dit artikel komt uit ons patiëntenmagazine HagaZorgt. Lees het hele blad hier.

Een kijkje achter de schermen van de angiokamer

Naar het overzicht