Elf baby's in 11 maanden

16 March 2017

Afgelopen jaar was er sprake van een ware babyboom in het Haga Juliana Geboortecentrum (HJGC). Logisch? Nee: de moeders waren 4 verloskundigen, 6 obstetrieverpleegkundigen en 1 unithoofd. In 11 maanden tijd werden er 11 baby's geboren, achtereenvolgens: Julie, Marilène, Saartje, Lynn, Floris, Peppe, Neomy, Ahelia-Noé, Thijs, Sebas en Kate.

Zelfgehaakte mutsjes

"De 'babytalk' op de afdeling was enorm", geeft gespecialiseerd verpleegkundige Laura Henderik, moeder van Lynn toe. "Thuis ben je druk met alles voorbereiden en op het werk deel je alle tips en tricks nog eens met je collega's. Samen heb je het over de merken die er op de markt zijn, van draagdoek/-zak tot kinderwagens, over zelfgehaakte mutsjes en oppassen. En natuurlijk kwamen ook de nodige zwangerschapskwaaltjes voorbij. Tussen het harde werken door hebben we veel ervaringen kunnen uitwisselen. De sfeer op onze afdeling is altijd al goed en gezellig en dit zorgde voor nog iets extra's."

Flinke uitdaging

"Voor ons unithoofd was het een flinke uitdaging: vervanging regelen voor al die overlappende zwangerschapsverloven. Het team verloskundigen is relatief klein en het viel deels in de zomerperiode. Maar het is gelukt", aldus verloskundige Leonie Merkelbach, moeder van Floris. "Nieuwe collega's werden aangenomen en de overige verloskundigen en verpleegkundigen werkten meer uren dan gebruikelijk en ook vaker in de nachtdienst. De verloskundigen hebben onlangs nog hun waardering uitgesproken voor de geweldige manier waarop we dit als afdeling hebben opgevangen."

Mijlpalen

"Het vaste team viel als geheel bijna helemaal weg met al die nieuwe, tijdelijke collega's, maar intussen is iedereen ook weer terug op de oude plek. Het was leuk om terug te komen na het verlof; onze collega's hebben ons hartelijk ontvangen. En ook nu blijft het speciaal. We passen op elkaars kinderen en we delen onze ervaringen en foto's uiteraard op Facebook en live op de afdeling. Het is leuk om de mijlpalen van onze opgroeiende koters te delen. Wat we ook delen", besluit verpleegkundige Angela van Buren, moeder van Sebas, "is de keuze voor de draagzak, een ideale uitvinding. Deze biedt de baby troost en geborgenheid en als moeder heb je je handen vrij, terwijl je een tevreden baby bij je draagt."

11 moeders met hun baby's

Op de foto (v.l.n.r.): Leonie Merkelbach (en Floris), Eva Somerwil (en Saartje), Maaike Hendriks (en Kate), Stephanie van Duijn (en Neomy), Laura Henderik (en Lynn), Marijke Hofland (en Marilène), Jennifer Holstein (en Julie), Angela van Buuren (en Sebas), Helydia Kenswiel (en Ahelia-Noé), Kirsten Prins (en Thijs). Maaike van Rijn en zoontje Peppe konden niet bij het fotomoment zijn.

Naar het overzicht