Escape room stimuleert samenwerking op Verloskunde

02 March 2023

In het HagaZiekenhuis krijgen alle verpleegkundigen van de afdeling Verloskunde elk jaar een scholing. Dan oefenen ze met acute situaties op de afdeling. Vorig jaar was de scholing in een wel heel bijzondere vorm gegoten: een escape room.

Senior verpleegkundigen Suzanne Brouwers en Kirsten Prins ontwikkelden het concept. Ze schreven scenario’s, bedachten puzzels en werkten ideeën tot in de puntjes uit. De escape room omvat 1 van de 3 scenario’s die getraind worden op de zogenaamde SOS-dag (simulatie obstetrische spoed). SIT-scores, medisch rekenen en labbuizen: alles komt voorbij. De escape room was zo’n succes, dat hij de publieksprijs won bij de SuperNursing challenge. Deze jaarlijkse wedstrijd staat in het teken van projecten waarin verpleegkundigen van het HagaZiekenhuis hun leiderschap, professionele betrokkenheid en innovatief vermogen tonen.

In deze video zie je Kirsten en Suzanne bezig in de escape room: 

Kunnen jullie iets vertellen over de escape room?
Suzanne: “De escape room is een speciaal ingerichte verloskamer met een oefenpop op een bed. Bij de uitvoering van het scenario hebben de teamleden elkaar nodig om de puzzels op te lossen en de patiënt te helpen. Communicatie is hierbij cruciaal.”

Hoe kwamen jullie op het idee voor de escape room?
Kirsten: “Vóór corona was er 1 keer per jaar een standaardscholing. We wilden dezelfde dingen trainen, maar op een andere, leukere manier. Het oefenen in een escape room zorgt voor verbinding in het team. Verloskundigen, gynaecologen, arts-assistenten en verpleegkundigen; ze willen allemaal een snelle tijd neerzetten.”

Kun je een voorbeeld geven van verbetering?
Kirsten: “Ik zie verbinding ontstaan tussen de verschillende disciplines. Speak-up, het zeggen wat je denkt, gaat beter. De kloof is kleiner, mensen weten beter wat ze aan elkaar hebben.”

Wat zijn de voordelen voor de patiënt?
Kirsten: “De zorg in acute situaties gaat soepeler. Dat is belangrijk, want een situatie kan acuut worden in een split second. Dan zijn er verschillende scenario’s, die we dus al zonder druk goed geoefend hebben.” Suzanne vult aan: “In elke groep is de dynamiek anders. Dat is interessant om te zien en voor de deelnemers is de escape room ook leuk om te doen. Collega’s leren op een creatieve manier van elkaar, waarbij ook hun onderlinge communicatie verbetert. En daardoor raken ze meer verbonden.”

De jaarlijkse SuperNursing challenge is een initiatief van het Verpleegkundig Stafbestuur (VSB) van het HagaZiekenhuis. De volgende challenge start eind van de zomer. De uitreiking is aan het eind van het jaar.

Op de foto Suzanne, met roze bril en Kirsten in de escape room. De roze bril speelt een rol bij de puzzels in de escape room.

Naar het overzicht