Fietstocht Den Haag - Texel al 10 jaar aan JKZ verbonden

28 May 2018

Op 29 juni 2018 is de 10e editie van de fietstocht Den Haag - Texel, een sponsortocht van 155 kilometer voor het Juliana Kinderziekenhuis. Rob de Munck is een van de stuwende krachten achter het evenement. Hij weet nog goed hoe de tocht ontstond.

"Het dochtertje van een voetbalmaatje kreeg een longtransplantatie in een Gronings ziekenhuis. Ook voor de nazorg gingen zij daarheen. Niet vanwege de specialist, maar omdat daar een poppendokter was. Die had het Juliana Kinderziekenhuis niet." Rob merkte al snel dat het JKZ geld en dus sponsoren nodig had om een poppendokter mogelijk te maken. "Ik besloot als sponsoractie naar Texel heen en weer te fietsen. Daarmee haalde ik 1700 euro op. En ik kreeg veel enthousiast reacties; verschillende vrienden en kennissen wilden ook meedoen. Een jaar later gingen we 25 man en daarna is dit aantal jaarlijks gegroeid. Dit jaar staat de teller op 165, terwijl de aanmeldingen nog binnenlopen."

Saamhorigheidsgevoel

Elk jaar is het vertrekmoment spectaculair. Zes motoragenten rijden door de lichtstraat en begeleiden de stoet fietsers door de stad tot de Watertoren in Scheveningen. "Enkele jaren geleden werd vlak voor de start een couveusekindje binnengebracht, dat tussen de fietsers gereanimeerd werd," vertelt Rob. "Dat was emotioneel en maakte pijnlijk duidelijk waarvoor we deze sponsortocht houden."

Wat Den Haag - Texel ook zo bijzonder maakt, is het enorme saamhorigheidsgevoel en de geweldige sfeer. Rob: "We doen het met z'n allen, steunen elkaar en wachten tot het aankomstpunt bij de Zilvermeeuw in De Koog op elkaar."

Handbiker

Dit jaar doet voor het eerst een handbiker mee. De 25-jarige Justin van Bemmel heeft een zeldzame ziekte, waardoor hij in een rolstoel zit. "Een half jaar geleden kreeg ik een nieuwe handbike. Sindsdien heb ik al 600 kilometer gefietst en besloot ik, als ex-JKZ-patiënt, aan Den Haag - Texel mee te doen. Met Rob als trainingsmaatje heb ik er alle vertrouwen in. Maar eerst ga ik op zoek naar zoveel mogelijk sponsoren."

In de afgelopen jaren is ruim 200.000 euro aan sponsorgeld verzameld, waarmee mooie projecten zijn gerealiseerd. Dit jaar is het doel een buitenspeeltuin. "En die gaat er ook komen," verzekert Rob.

Wil je meefietsen, Justin of het JKZ sponsoren? Alle informatie staat op www.denhaagtexel.nl.

Rob de Munck en Justin van Bemmel

Handbiker Justin van Bemmel (r) en Rob de Munck fietsen dit jaar voor een buitenspeeltuin voor het JKZ.

Naar het overzicht