Geboortebegeleiders Maaike van Rijn en Irma Kemper maken het verschil

15 July 2020

Een goede voorbereiding, eigen regie, positieve gedachten en een goede ademhaling. Volgens verloskundige Maaike van Rijn en gespecialiseerd verpleegkundige Irma Kemper zijn deze onderdelen essentieel bij een bevalling. In het boek Geboortebegeleiders delen Maaike en Irma hun persoonlijke verhalen, kennis en praktische tips.

Bijzondere ervaringen

Klinisch verloskundige Maaike van Rijn heeft in haar werkzame leven al heel wat soorten bevallingen meegemaakt. Na haar afstuderen werkte ze voor Artsen zonder Grenzen in Burundi en Soedan. “Een prachtige, maar ook uitdagende periode”, vertelt Maaike in Geboortebegeleiders. “Burundi was een onrustig gebied. Je hebt te maken met cultuurverschillen en communiceren is lastig. Bovendien kwam ik ziektes en ziekteverschijnselen tegen waar ik als beginnend verloskundige nog niet veel kennis over had.” Haar tijd in Soedan was niet minder onrustig. “Daar werkte ik in een vluchtelingenkamp. Bijna alle vrouwen daar waren besneden. Dat is een grote belemmering als je moet bevallen.”

Dankzij die ervaringen in het buitenland is Maaike nog beter in staat haar werk in Nederland te doen. “Ik weet nu bijvoorbeeld heel veel van vrouwenbesnijdenis. Daar profiteer ik van bij mijn werk in het Haga Juliana Geboortecentrum.” Door haar ervaringen kan Maaike bovendien goed relativeren. “In vluchtelingenkampen willen zwangere vrouwen vooral overleven. De kans dat een bevalling fatale gevolgen heeft voor de moeder, is een stuk groter dan in Nederland. Vrouwen leven daardoor veel meer in het moment. In Nederland is dit bijna niet aan de orde. Hier willen zwangere vrouwen zich vooral goed voorbereiden.”

Bij een goede voorbereiding hoort volgens Maaike dat de verloskundige tijd en aandacht heeft voor de vrouw en het bevalproces. “In de klinische geboortezorg gaat het vaak over risico’s en protocollen. Maar wat vindt de vrouw zélf belangrijk? En wat vindt zij zélf een acceptabel risico? Het is háár bevalling. Ik wil graag die autonomie bewaken en er voor de zwangere vrouw zijn.”

(tekst loopt door onder de foto)

Verloskundige Maaike van Rijn en gespecialiseerd verpleegkundige Irma Kemper zijn trots op hun bijdrage aan het boek Geboortebegeleiders

Verloskundige Maaike van Rijn (links) en gespecialiseerd verpleegkundige Irma Kemper zijn trots op hun bijdrage aan het boek Geboortebegeleiders

Bevallen met liefde

Gespecialiseerd verpleegkundige Irma Kemper richt zich op een ander aspect van het bevallen: een positieve mindset en de juiste ademhaling. Deze dragen volgens haar bij aan een bevalling vol vertrouwen. In Geboortebegeleiders vertelt Irma onder andere over haar zelfbedachte LOVE-principe. Die afkorting staat voor Loslaten, Ontspanning, Vertrouwen en Eenheid. “Het is belangrijk dat een vrouw ontdekt waar angstige gedachtes toe kunnen leiden. Het LOVE-principe geeft inzicht in de werking en de kracht van de hormonen”, vertelt Irma. “Soms vinden mensen het vreemd klinken, maar je kunt echt bevallen met liefde. De ‘liefdeshormonen’ endorfine en oxytocine bepalen namelijk het gehele proces.”

Het lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Toch weet Irma heel goed waar ze over praat. In de ruim 40 jaar dat ze in het Haga Juliana Geboortecentrum werkt, maakte ze honderden bevallingen mee. “Ik heb veel barende vrouwen gezien met angstige en negatieve gedachten. En vaak verliep een bevalling dan precies zoals ze zelf hadden voorspeld.” Irma merkte hoe weinig vrouwen zich bewust zijn van hun eigen gedachten en de kracht die hier vanuit gaat. “Als je je focust op de liefdeshormonen, heb je een heel anders soort bevalling. Het werd echt mijn passie om vrouwen te leren hoe ze de kracht van hun gedachten kunnen inzetten. Daardoor gaan ze sterk en vol vertrouwen de bevalling in.”

Irma ontving in 2016 voor haar LOVE-principe een Persoons Award tijdens de Planetree Conferentie.

Boek

In Geboortebegeleiders vertelt Irma meer over een positieve mindset bij de bevalling. Je leest ook over de valkuilen en de rol van de partner. Maaike vertelt over haar ervaringen in het buitenland en haar kijk op bevallen in bad en pijnstilling tijdens de bevalling. Het boek is te koop in de (online) boekhandel.

Podcast

Maaike en Irma vertellen hun verhaal ook in de podcast Geboortebegeleiders aan het woord. De afleveringen zijn onder andere te beluisteren op Spotify:
- Beluister de aflevering met Maaike van Rijn
- Beluister de aflevering met Irma Kemper


Naar het overzicht