Haga en Basalt: ziekenhuis- en revalidatiezorg sluiten naadloos op elkaar aan

18 december 2019

Sinds dit jaar werkt het HagaZiekenhuis samen met Basalt om onze patiënten de snelste en best mogelijke revalidatiezorg te kunnen bieden. In het HagaZiekenhuis zijn twee revalidatieartsen van Basalt werkzaam, met ondersteuning van een basisarts en drie secretaresses. Ook in het Juliana Kinderziekenhuis werken revalidatieartsen van Basalt.

Het HagaZiekenhuis en Basalt werken samen aan de snelste en beste revalidatiezorg

Jennifer Darby was jarenlang de enige revalidatiearts in het HagaZiekenhuis. “Maar sinds januari neemt Basalt de revalidatiezorg in het Haga voor zijn rekening en heb ik een collega-revalidatiearts erbij gekregen. En ook nog een anios (basisarts) en drie secretaresses die ons ondersteunen. Met twee keer zo veel mankracht zijn we nu in staat om poli’s te draaien. Ons doel is dat alle patiënten met een revalidatiediagnose op het juiste moment de juiste zorg krijgen.”

Behandelplan op maat

Revalidatieartsen behandelen patiënten die kampen met de gevolgen van bijvoorbeeld een neurologische aandoening zoals een CVA (beroerte), een amputatie, dwarslaesie of cognitieve (kennis- of geheugen-) problemen na een hartaanval. “Maar ook diabetespatiënten met voetproblemen, mensen met multitrauma’s of chronische pijn aan het bewegingsapparaat”, vertelt Jennifer. “Wij begeleiden de patiënt om in zijn eigen ziekteproces de beperkingen en de mogelijkheden in te zien. En we kijken op welk niveau iemand functioneerde voor zijn ziekte en hoe het nu is. Aan de hand daarvan maken we een behandelplan op maat. Soms is dat met een klinische opname of een revalidatiedagbehandeling. Maar heel vaak kan het gelukkig bij de patiënt in de buurt. Zo werken we bijvoorbeeld samen met gespecialiseerde therapeuten in het Neuronetwerk.”

Voeten- en schoenenpoli

Doel van de revalidatieartsen is om de revalidatiezorg naadloos te laten aansluiten op de ziekenhuiszorg. Een mooi voorbeeld hiervan is de voeten- en schoenenpoli voor diabetici. “Bij diabetespatiënten kunnen door het hoge suikergehalte in het bloed de zenuwen en bloedvaten worden aangetast. Als diabetici een wondje krijgen aan hun voet, voelen ze dat vaak niet en lopen ze erop door”, licht Jennifer toe. “Zo’n wondje geneest vaak moeilijk en dan komt iemand bij de vaatchirurg terecht. Vervolgens wordt de patiënt doorgestuurd naar de diabetische-voetenpoli, waar de vaatchirurg en de revalidatiearts met de gipsverbandmeester, de wondverpleegkundige, de orthopedisch schoenmaker en de podotherapeut de vervolgzorg verlenen. Door dit gezamenlijk te doen, levert het betere zorg op voor de patiënt. De revalidatiearts schrijft speciale schoenen voor zoals andere artsen medicijnen voorschrijven, om nieuwe wonden te voorkomen. In het natraject komt de patiënt bij de revalidatiearts op de poli, op het schoenenspreekuur. Hier worden de schoenen, net als medicijnen, gecontroleerd"


Peter Spaans (56), patiënt van de voeten- en schoenenpoli

“Ik ben al 47 jaar diabetespatiënt en heb altijd bewust geleefd. Maar een jaar geleden kreeg ik opeens een klein wondje aan mijn grote teen. Dat werd steeds erger. In een paar dagen tijd verkleurde mijn teen van roze naar zwart; ongelooflijk hoe snel dat ging. In het ziekenhuis bleek dat mijn grote teen moest worden geamputeerd. Helaas kreeg ik een bacterie in mijn bloed waardoor ook de teen ernaast moest worden geamputeerd. Via de voetenpoli kreeg ik orthopedische schoenen, wat vier jaar heel goed gewerkt heeft. Maar toen begon mijn derde teen te vergroeien. Het bot ging naar beneden groeien; ik kreeg een soort klauwteen. Hierdoor kreeg ik drukplekken en eelt en dat is niet goed, want onder eelt vormt zich een bepaalde bacterie."

"We hebben in het ziekenhuis van alles geprobeerd, maar de enige oplossing was om mijn been in te gipsen. Ik heb tien maanden met dat gips moeten lopen. Dan kun je werkelijk niets meer doen; ik kon ook mijn werk niet meer uitvoeren. Gelukkig was de zorg op de poli geweldig. Met Jennifer heb ik het meeste te maken, omdat zij over mijn schoenen gaat. Zij vraagt ook dikwijls hoe ik me voel, zij is echt betrokken. Ik ben héél vaak op de voetenpoli geweest en ik kon elk moment terecht. De medewerkers zijn er altijd even aardig, dat vind ik echt te prijzen. Binnenkort krijg ik een nieuwe schoen en dan hoop ik weer een paar uur aan het werk te kunnen. Daar kijk ik heel erg naar uit.”


Naar het overzicht