Projectleider Meta Krassenburg over Haga Zorg Dichtbij: ‘Andere ziekenhuizen kwamen hier kijken voor inspiratie’

13 March 2023

De bevolking groeit en vergrijzing neemt toe. Steeds meer patiënten hebben zorg nodig. Daarnaast worden hun gezondheidsproblemen ingewikkelder. Zorg moet dus slimmer georganiseerd worden. Het HagaZiekenhuis startte daarom programma Haga Zorg Dichtbij, waarin artsen en verpleegkundigen innovatieve ideeën bedachten om de juiste zorg op de juiste plek te bieden. Nu het programma klaar is, delen 7 betrokken collega’s hun ervaringen. Meta Krassenburg, projectleider van Haga Zorg Dichtbij, trapt af en blikt terug op vier intensieve, maar vooral inspirerende jaren met haar collega’s.

 “Alle ziekenhuizen in Nederland staan voor de uitdaging om de zorg anders in te richten, maar het HagaZiekenhuis moest een extra stapje bijzetten”, vertelt Meta. “De bevolking van Den Haag groeit harder dan in de rest van het land. In Nederland groeit de bevolking 4,9 procent, in Den Haag maar liefst 6,2 procent.”

Nieuwe ideeën

In het kader van Haga Zorg Dichtbij stelden zorgverzekeraars een budget beschikbaar voor projecten die de zorg efficiënter en toekomstbestendig maken. Zo hoeven patiënten die de zorg het hardst nodig hebben, hier niet onnodig lang op te wachten. De ideeën bedachten artsen en verpleegkundigen van het HagaZiekenhuis zelf: “Want zíj weten precies wat er speelt en waar het beter kan voor de patiënt”, aldus Krassenburg.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Nieuwe werkwijzen

Al snel stroomden de innovatieve ideeën binnen. “Onze artsen en verpleegkundigen verdienen echt een grote pluim”, vindt Krassenburg. “Er stonden vanzelf enthousiastelingen op die zeiden: ‘Dit is belangrijk, hier gaan we serieus mee aan de slag.’” Van de meer dan 100 ideeën werden er ruim 40 uitgewerkt tot projecten, die resulteerden in nieuwe werkwijzen. Elk specialisme werd om input gevraagd, van cardiologie tot chirurgie, van oncologie tot gynaecologie. “Omdat we denken dat overal iets verbeterd kan worden en we hier graag het voortouw in nemen”, aldus Krassenburg.

Transitieteam

Het transitieteam verzamelde de ideeën en beoordeelde die. Welke projecten zouden ze oppakken? En welke ideeën konden ze ook invoeren bij andere specialismen? Daarnaast werd van elk specialisme iemand afgevaardigd die voor collega’s het aanspreekpunt was. Deze ambassadeurs kwamen regelmatig samen om kennis en ervaringen uit te wisselen. Krassenburg: “Het klinkt misschien gek, maar de inhoudelijke uitwisseling en kennismaking met elkaars ideeën en experimenten bestond in deze vorm nog niet. Artsen vinden deze bijeenkomsten zo inspirerend, dat we er mee doorgaan.”

Inspirerend bezoek

De vernieuwende projecten van Haga Zorg Dichtbij blijven niet onopgemerkt vertelt Krassenburg. Zo wijzen zorgverzekeraars andere ziekenhuizen op het HagaZiekenhuis, om er eens een kijkje te nemen. “We hebben verschillende ziekenhuizen op bezoek gehad, die zich laten inspireren door onze ideeën. Wij delen die kennis graag. Zodat zoveel mogelijk zorgorganisaties de beste zorg kunnen regelen voor hun patiënt, dichtbij huis.”

Haga Zorg Dichtbij

De bevolking groeit en vergrijzing neemt toe. Steeds meer patiënten hebben zorg nodig. Daarnaast worden hun gezondheidsproblemen ingewikkelder. Om de zorg toekomstbestendig en betaalbaar te houden, sloten de overheid, zorgverzekeraars en ziekenhuizen in 2018 het bestuurlijk akkoord medisch specialistische zorg 2019-2022. Om aan deze ambitie bij te dragen startte het HagaZiekenhuis het programma het ‘Haga Zorg Dichtbij’. Meer weten over het programma? Kijk dan op www.hagaziekenhuis.nl/haga-zorg-dichtbij. Hier plaatsen we naast een projectenoverzicht en de terugblik van Meta, ook de ervaringen van 6 andere betrokken collega's. 


Naar het overzicht