Hartchirurgie heeft al tien jaar een top OK-team

24 March 2022

De Operatieafdeling (OK) van het HagaZiekenhuis heeft al 10 jaar vaste medewerkers die alle cardiochirurgische operaties op de OK begeleiden. Twee operatieassistentes en een hartchirurg vertellen over hun bijzondere team.

Het vaste cardiochirurgisch team bestaat uit hartchirurgen, anesthesisten, OK-assistenten en anesthesieassistenten. Gemiddeld zijn er zo’n 15 hartoperaties per week. “Ervaring bij complexe operaties zoals hartoperaties is een must”, zegt operatieassistent Karin van den Breul. “Ons team is zo goed op elkaar ingespeeld, we hebben maar een half woord nodig om elkaar te begrijpen. Als we assisteren bij een operatie denken wij al een stap vooruit en weten we wat de hartchirurg nodig heeft. Dat is niet alleen leuk werken, maar ook prettig voor de hartchirurg.”

24/7 paraat

Het team is 7 dagen per week, 24 uur per dag beschikbaar. “Dat moet ook wel”, legt Karins collega-operatieassistent Marian van Es uit. “Er komen regelmatig patiënten binnen die we acuut moeten opereren. Dat kan op elk moment van de dag gebeuren. Dan moet je snel een team bij elkaar kunnen roepen.”

Omdat het team zo hecht is, is er bijna geen verloop. Karin: “Iedereen heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel. En de loyaliteit is heel groot. De continuïteit van het team zorgt ervoor dat je 100 procent vertrouwen in elkaar hebt. Als er een extra dienst nodig is of een dienst omgeruild moet worden, dan regelen we dat onderling. Dat is nooit een probleem. We maken de roosters dan ook zelf.”

Geoliede machine

Marian: “We gaan met veel plezier naar het werk en de sfeer op de OK is altijd goed. Dat we op elkaar kunnen bouwen is zo belangrijk. Mocht er onverhoopt een complicatie optreden dan weten we precies wat we moeten doen. We zijn een geoliede machine.”

Kwaliteit

Ook de hartchirurgen zijn heel blij met het team. “Dit OK-team is goud waard”, zegt hartchirurg Ali Keyhan-Falsafi. Hij spreekt ook namens zijn collega-hartchirurgen. “Tijdens een operatie, complex of niet, kan je niets aan het toeval overlaten. Je hebt als chirurg een getraind team naast je nodig om de kwaliteit van de zorg te waarborgen. Dat staat bij ons hoog in het vaandel. Daarnaast is het belangrijk dat de sfeer onderling goed is. We kunnen lezen en schrijven met elkaar. En als het nodig is, spreken we elkaar ergens op aan, zonder het persoonlijk te maken. Die openheid is ons succes.”

“Het is hard werken”, gaat Karin verder. “Een hartoperatie is geen gewone operatie. Iedere patiënt is anders. Een operatie kan zomaar vijf uur duren. Zolang je bezig bent, heb je daar geen erg in. Pas achteraf merk je hoe lang je bezig bent geweest en dat je toch wel moe bent. Maar altijd wel met een voldaan gevoel.”

Tijdens de operatie wordt het hart op de hartlongmachine aangesloten. Deze machine neemt de hartfunctie tijdelijk over. Marian: “Het meest magische en spannende moment blijft altijd als het hart weer zelf gaat kloppen zodra de machine wordt afgekoppeld. Dat is mooi om te zien, steeds weer.”

Meedenken

Een aantal operatieassistenten is geschoold in het verwijderen van een vene uit het onderbeen. Karin: “Een ingreep die je pas mag doen als je veel ervaring hebt. Dat maakt je werk wel extra bijzonder en voel je je nog meer betrokken bij het chirurgische team.” Binnenkort gaat Karin met een van de hartchirurgen naar Dortmund om een nieuwe operatietechniek te zien. “Niet alleen de chirurg, maar ook de OK-medewerkers moeten erin getraind worden. Het gaat tenslotte het hele team aan als een chirurg een nieuwe operatie wil introduceren. Voor ons is het ook een nieuwe manier van werken. Zo blijft ons werk boeien.”

Het jubilerende OK-team hoopt in deze samenstelling nog lang met elkaar te werken. Samen voor de beste zorg aan de patiënten!De Operatieafdeling (OK) van het HagaZiekenhuis


Naar het overzicht