Het HagaZiekenhuis Hartcentrum: al 20 jaar topzorg in de regio
ActionsHet HagaZiekenhuis Hartcentrum: al 20 jaar topzorg in de regio
23 July 2024Het Hartcentrum van het HagaZiekenhuis is één van de belangrijkste aandachtsgebieden van het ziekenhuis. En dat is niet zomaar: de afgelopen jaren neemt het aantal patiënten met hart- en vaatziekten in Nederland toe. Interventiecardioloog Matthijs Bax en cardiochirurg Gerard Hoohenkerk vertellen je meer over onze hartzorg.
1,7 miljoen mensen met hart- of vaatziekte
Matthijs: “Volgens de Hartstichting hebben op dit moment zo’n 1,7 miljoen, veelal oudere, Nederlanders een hart- of vaatziekte. Dat is ongeveer 1 op de 10 mensen! De verwachting is dat het aantal van 1,7 miljoen groeit naar 2,6 miljoen in 2030. Goede hartzorg in de regio vinden we daarom heel erg belangrijk. Ons Hartcentrum is hét regionale expertisecentrum op dat gebied. Je kunt bij ons als enige ziekenhuis in de regio terecht voor zowel hartoperaties als hartritme-ablaties, inwendige defibrillatoren en dotterbehandelingen.”
Hartcentrum bestaat 20 jaar
“Dit jaar bestaat ons Hartcentrum 20 jaar. Ik was betrokken bij de oprichting. Van 4 cardiologen in het begin groeiden we naar 28, Zoetermeer en Den Haag samen. Ons Hartcentrum heeft 2 specialismen: cardiologie en cardiochirurgie. Ook behandelen we sinds 2020 patiënten met hartritme-stoornissen in ons MRI-Ablatiecentrum, de eerste in de Benelux. Onder het specialisme cardiochirurgie vallen onder meer bypass-, hartritme- en aortachirurgie, hartklepoperaties en ingrepen via een kleine huidsnede.”
Opleiding en Onderzoek
Gerard: “We zijn er in de eerste plaats om jou beter te maken. Maar we leiden ook nieuwe cardiologen op en onze ambitie is om ook hartchirurgen op te gaan leiden. Daarnaast doen we veel wetenschappelijk onderzoek, om de hartzorg nog beter te maken. Onderzoek toonde bijvoorbeeld aan dat de inzet van kleine hartlongmachines leidt tot de minste nabloedingen en het minste gebruik van bloedproducten na een hartoperatie.”
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Nieuwste technieken
Gerard: “Met de jaren zijn de technieken die het Hartcentrum gebruikt steeds verder ontwikkeld. Eerst moesten we bijvoorbeeld de borstkas openen om een bypass te maken of een hartklep te repareren of vervangen. Dat kan nu vaak via een kleine huidsnede. Dat is minder ingrijpend, en je houdt er alleen een klein litteken aan over. In Nederland zijn er maar een paar ziekenhuizen die dat zo doen. Ook kunnen we de aorta, de belangrijkste slagader van het lichaam, over de hele lengte behandelen, in nauwe samenwerking met onze vaatchirurgen.”
Een 8,7 voor patiënttevredenheid
Matthijs: “We willen onze patiënten de beste hartzorg bieden. Of je nu komt voor een eenvoudig onderzoek en advies of voor zeer complexe behandelingen. Onze patiënten waarderen onze inzet, blijkt uit de meest recente cijfers. Ons Hartcentrum krijgt gemiddeld een 8,7 als score op patiënttevredenheid. Dat is mooi nieuws!”
Hartkatheterisatiekamers opgeknapt
Matthijs: “In de hartkatheterisatiekamer doen we onderzoeken en behandelingen met hulp van röntgenbeelden, bijvoorbeeld ablaties van hartritmestoornissen en dotterbehandelingen. De kamers worden nu opgeknapt. Eind 2023 was de angiokamer, zo heet het daar, in Zoetermeer aan de beurt. Inmiddels zijn 2 van 4 hartkatheterisatiekamers in Den Haag ook al klaar. De vernieuwde apparatuur zorgt voor betere röntgenbeelden en minder straling voor patiënten en behandelaars. Ook zijn de metingen in de bloedvaten van het hart verbeterd en de katheterablaties nog effectiever en veiliger.”
De tekst gaat verder onder de foto.
Hartzorg op 2 locaties
Gerard: “Dankzij de fusie tussen het HagaZiekenhuis en het voormalige LangeLand Ziekenhuis bieden we nu hartzorg op 2 locaties. Het maakt niet uit op welke locatie je binnenkomt, de specialisten en medewerkers van beide locaties werken nauw samen. Voor de meer complexe ingrepen verwijzen we je naar locatie Den Haag, maar voor veel verschillende hartklachten, zoals pijn op de borst, hartritmestoornissen, hartfalen en flauwvallen kun je op beide locaties terecht, evenals voor hartonderzoeken zoals een CT-scan, MRI- en hartecho’s, holteronderzoek en inspanningstesten.”
210 patiënten per dag
Matthijs: “Veel Nederlanders hebben een verhoogd risico op een hart- of vaataandoening. Dat komt bijvoorbeeld door roken, een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, overgewicht en erfelijkheid. We zien dit terug in de praktijk. Dagelijks komen zo’n 30 patiënten met hartklachten op de Spoedeisende Hulp. Voor hartzorg op de poliklinieken zijn dit er gemiddeld 210 per werkdag, Zoetermeer en Den Haag samen. We dotteren 6 tot 10 patiënten per dag, waarbij we een verstopt bloedvat weer openmaken. In maart voerden we de 30.000ste dotterbehandeling uit, een mijlpaal. Je bent bij ons in goede handen!”
Meer cijfers over het Hartcentrum
Welke diagnostische onderzoeken doen we? Welke behandelingen komen het meest voor? Meer cijfers over het Hartcentrum van het HagaZiekenhuis vind je hier.
Dit artikel komt uit de recente editie van ons patiëntenblad HagaZorgt. Lees het blad hier.