Verpleegkundige studenten en afgestudeerden doen samen ziekenhuiservaring op in innovatief begeleidingsmodel

15 May 2024

Het HagaZiekenhuis biedt studenten Verpleegkunde en minder ervaren verpleegkundigen in de ziekenhuiszorg de kans op een loopbaan in het ziekenhuis. Hiervoor ontwikkelden de afdeling Longziekten, ROC Mondriaan en de HagaAcademie de Leerwerkzaal-plus (LWZ+). Dit is een innovatief begeleidingsmodel waarmee studenten en verpleegkundigen zonder ziekenhuiservaring zich professioneel ontwikkelen. Daarmee kwalificeren zij zich om als verpleegkundige aan de slag te gaan in het ziekenhuis

Op de ‘leerwerkzaal-plus’ (LWZ+) komen werken en leren nog dichter bij elkaar. De term is afgeleid van de bestaande ‘leerwerkzaal’, waarin studenten Verpleegkunde met elkaar stagelopen. Op de LWZ+ leren en werken studenten naast afgestudeerde verpleegkundigen met minder ziekenhuiservaring. Deze unieke aanpak werkt goed in de praktijk. Dat blijkt uit een pilot bij de afdeling Longziekten. (Zie kader).

LWZ+ is ontwikkeld om meer goede opleidingsplekken te bieden aan studenten Verpleegkunde. Dit begeleidingsmodel biedt daarnaast nieuwe medewerkers de ruimte om het vak te leren en goed ingewerkt te raken op de afdeling.  Praktijkopleider en senior verpleegkundige Anja Scheringa vertelt: “Ons doel is om verpleegkundigen zonder ziekenhuiservaring extra te ondersteunen als ze willen overstappen van bijvoorbeeld de thuiszorg naar het ziekenhuis. Daarnaast willen we meer studenten een leerwerkplek bieden met passende begeleiding. Daarna zijn ze goed voorbereid om na hun diplomering aan de slag te kunnen als verpleegkundige.”

(tekst loopt door onder de foto)


Theorie meteen toepassen in de praktijk

De studenten leren en werken met veel plezier op de LWZ+. Tot aan hun diploma vervolgen zij hun opleidingstraject op de afdeling Longziekten. Student Sahar Hossini Shekarabi is blij met haar keuze voor LWZ+. “Je leert hier de theorie direct in de praktijk te brengen. De LWZ+ maakt het makkelijker om te begrijpen waarom en wat je doet. Ook ontwikkel je belangrijke vaardigheden. Dit zorgt ervoor dat leren leuker en handiger wordt voor later.”

Het succes van deze nieuwe vorm van begeleiden staat of valt met de kennis en expertise van betrokken partners. De afdeling Longziekten, de HagaAcademie & Innovatie en ROC Mondriaan werkten nauw samen aan het opzetten van de LWZ+. Bijvoorbeeld bij de werving en selectie van studenten. Docent Patrick Cilon van ROC Mondriaan: “Omdat ze een bewuste keuze hebben gemaakt voor dit traject, zijn de geselecteerde studenten intrinsiek gemotiveerd.”

Continu verbeteren

Daarnaast evalueren de partners continu de tussentijdse resultaten om van elkaar te leren. Daarmee kunnen zij dit innovatieve begeleidingsmodel verder verbeteren. Een goede coördinatie en ondersteuning bij het leren en werken op de LWZ+ door de praktijkopleider zijn daarbij essentieel. Belangrijk voordeel hierbij is dat de praktijkopleider in het HagaZiekenhuis gedeeltelijk in de zorg werkt. Met actuele praktijkkennis biedt zij raad en daad aan studenten en collega’s. De praktijkopleider en werkbegeleiders zijn de drijvende kracht achter LWZ+. Zij zorgen voor continuïteit in de begeleiding van studenten. Dat geeft studenten houvast en structuur. “Dit draagt bij aan een veilig leerklimaat, wat dit initiatief tot een succes maakt”, zegt teammanager Brenda Groen van de verpleegafdeling Longziekten.

Nieuwe instroom

Volgend jaar zomer verwachten we dat nieuwe collega’s via de LWZ+ goed ingewerkt zijn op de afdeling. Het eerste succes is in ieder geval al bereikt. Sinds februari 2024 hebben alle ROC-studenten van de LWZ+ het aanbod gekregen om de overstap te maken van stagiair naar leerling. Als lerende medewerkers vervolgen zij hun opleiding met begeleiding van hun werkbegeleider. Na hun afstuderen hoopt het HagaZiekenhuis hen een baan als verpleegkundige te kunnen aanbieden.

Door: Wendy M. Heemskerk, opleidingsadviseur Beroepsopleidingen HagaAcademie


Pilot LWZ+ bij afdeling Longziekten

De LWZ+ is een pilot die draait op de afdeling Longziekten van het HagaZiekenhuis. Afgestudeerde verpleegkundigen zonder veel ziekenhuiservaring staan samen met derde jaars Verpleegkunde studenten op deze LWZ+. Tijdens hun eerste 20 weken staan zij boven de formatie en worden begeleid door verpleegkundigen uit het team. Zo kunnen zij op een veilige manier het vak leren.

In deze pilot leren en werken studenten van ROC Mondriaan samen met Filipijnse verpleegkundigen. Hoewel gekwalificeerd, moeten de Filipijnen voor hun BIG-registratie werkervaring op doen. Zij krijgen ook speciale begeleiding van een buddy (een verpleegkundige van de afdeling). De studenten krijgen begeleiding van een verpleegkundig werkbegeleider.

Inmiddels is het innovatief begeleidingsmodel van de meeste Filipijnse medewerkers afgerond en zijn zij inzetbaar als verpleegkundigen op de hele afdeling. Hun plek op de LWZ+ is inmiddels ingenomen door startende verpleegkundigen, zoals net afgestudeerde verpleegkundigen, zij-instromers of verpleegkundigen met weinig tot geen ervaring in het ziekenhuis.


Naar het overzicht