Luisterend oor en advies op nieuwe AYA-polikliniek

30 January 2020

Jongvolwassenen tussen de 18 en 35 jaar met de diagnose kanker kunnen terecht op de speciale, nieuw opgerichte AYA-polikliniek in het HagaZiekenhuis.

AYAJe bent nog geen 35 en je krijgt de diagnose kanker. Dan zit je vol vragen. Niet alleen over de ziekte, maar ook over je toekomst. Hoe moet het nu met mijn opleiding? Kan ik nog wel blijven werken? Wat betekent dit voor mijn relatie? Kan ik nog kinderen krijgen of een huis kopen?

Luisterend oor

Dit soort vragen wil je bespreken met iemand die je bruikbaar advies kan geven of kan helpen met het vinden van een antwoord op je vragen. In ons ziekenhuis is Renata van Os zo iemand. Zij is verpleegkundig specialist op de polikliniek Hematologie. Daarnaast heeft ze vrijdagmiddag spreekuur in de nieuwe AYA-polikliniek. Ze heeft hiervoor een speciale opleiding gevolgd.
“Ik vind het fijn dat ik er voor deze patiënten kan zijn”, vertelt Renata. “Ik kan mijn kennis doorgeven en adviezen geven. Zo help ik ze weer verder. Soms is een luisterend oor al genoeg.” Renata vindt het belangrijk dat alle oncologisch specialisten de nieuwe poli kennen. “De oncologisch specialisten in ons ziekenhuis kunnen patiënten in deze leeftijdscategorie naar ons doorsturen. Ik kan ze dan helpen met leeftijdspecifieke vragen die geen onderdeel zijn van de standaardzorg.”

Naar het overzicht