Met deze 5 tips van onze dermatoloog komt u goed de winter door

10 januari 2020

Het is winter. Donkere dagen, kou en gure wind gaan hand in hand met schrale lippen en een droge huid. Aan het weer kunnen we niets doen. Maar om die typische winterkwaaltjes te voorkomen, heeft onze dermatoloog Mirte Siemerink 5 goede tips.

1 Smeer zonnebrandcrème in de winter

“Het klinkt raar, maar het is zeker verstandig ook in de winter te smeren met een zonnebrandcrème (factor 30 of hoger). Ondanks de koude en bewolkte dagen bereikt uv-a-straling de huid. Deze stralen dringen diep binnen en spelen een grote rol bij schade door zonlicht op de lange termijn. Ook korte blootstelling aan de zon levert schade op. Deze stapelt zich op en kan in ernstige gevallen leiden tot huidkanker. Smeer daarom dagelijks de huid in met een crème met een factor. Ook dagcrèmes met een factor zijn hiervoor geschikt. Door goed te smeren houdt u de huid langer gezond en jong.

2 Wel of geen vitamine D?

Als het goed is, bouwt u in de zomer voldoende voorraad vitamine D op voor de winter. Voor mensen met een licht huidtype kan dagelijks 15 tot 30 minuten blootstelling aan zonlicht al voldoende zijn voor de aanmaak van de benodigde vitamine D. Voor mensen met een donkerder huidtype is dat waarschijnlijk te weinig. Samen met ouderen (in de leeftijd van 80 jaar en ouder) kunnen zij een risicogroep vormen voor een tekort. Zeker als zij weinig buitenkomen. Ga bij twijfel naar uw huisarts. Er is geen reden om zonnebrandcrème te laten staan vanuit angst voor een laag vitamine D.

3 Een vette crème vermindert een droge huid in de winter

Veel mensen krijgen een droge huid in de winter. Dit komt door de lagere luchtvochtigheid. Met lange, hete douches en de verwarming die aan staat, maken wij het nog erger. De huidbarrière verslechtert als gevolg van de droge huid. Dit kan leiden tot jeuk, irritatie en ontstekingen. Door een vette crème te gebruiken, verliest de huid minder snel vocht. Ook een lagere temperatuur van het douchewater en de verwarming kan helpen. En dat is ook nog eens beter voor het milieu!

4 Houd handen en voeten goed warm en voorkom wintertenen en -vingers

Wintertenen en wintervingers (perniones) zijn een vervelende reactie van de huid op kou. Bij deze aandoening ontstaan pijnlijke, rode, gloeiende (vaak jeukende of branderige) plekken aan de vingers of tenen. In een enkel geval ook op andere plekken. De handen en voeten extra goed warm houden helpt. In wintersport- en buitensportwinkels zijn zelfs elektrisch verwarmde handschoenen, wandelschoenen en skischoenen verkrijgbaar. Geen reden dus om de kou te mijden.

Let op: Wintervingers lijken qua klachten op het fenomeen van Raynaud (gevoelloze, verkleurde vingers). De onderliggende oorzaak is echter heel anders. Ga bij twijfel naar uw huisarts.

5 Geef uw (schrale) lippen extra aandacht

De huid van de lippen is erg dun en kwetsbaar. Dit maakt de lippen extra gevoelig voor kou en droogte. Wie schrale lippen heeft, likt vaak aan de lippen om ze te bevochtigen. Dit geeft heel even een fijn gevoel, maar heeft een averechts effect. Gebruik liever een lippenbalsem om uw lippen te hydrateren. Bij voorkeur een met een beschermingsfactor, omdat de lippen erg gevoelig zijn voor zonschade. Lippenbalsem met geur- en smaakstoffen kan irritatie geven.

Over Mirte Siemerinkdermatoloog Mirte Siemerink

Sinds juni 2016 werk ik met veel plezier als dermatoloog in het HagaZiekenhuis.

Ik ben gespecialiseerd in:

  • Dermato-oncologie
  • Mohs micrografische chirurgie
  • (gecertificeerd Mohs chirurg bij ESMS: European Society for Micrographic Surgery)
  • Algemene dermatologie
  • Kinderdermatologie

Mijn werk is nooit eentonig! Het specialisme dermatologie omvat veel ziektebeelden bij patiënten van jong tot oud. Mijn dagen zijn gevuld met het uitvoeren van poli, precieze chirurgische ingrepen en het samenwerken met andere specialismen; dit maakt mijn dagen erg leuk en dynamisch.

 

Naar het overzicht