Mijlpaal: 500ste Deep Brain Stimulation

10 October 2022

Weet jij wat diepe hersenstimulatie, oftewel Deep Brain Stimulation (DBS) is? DBS is een heel bijzondere behandeling in het HagaZiekenhuis, waarbij elektrische stroompjes naar de hersenen gaan. Deze elektrische stroompjes onderdrukken het beven, de traagheid, de stijfheid of de spierverkrampingen die voorkomen bij bewegingsstoornissen als de ziekte van Parkinson en dystonie. Deze maand voerde het toegewijde DBS team de 500ste DBS-operatie uit: een mijlpaal! Neurochirurg Carel Hoffmann vertelt meer over deze speciale behandeling.

Carel: “Tijdens een DBS-operatie plaatsen we 2 elektroden heel nauwkeurig diep in de hersenen van de patiënt. De elektroden verbinden we met een onderhuidse stimulator. Dat is een soort batterij die korte elektrische stroompjes afgeeft. We noemen het ook wel de pacemaker voor de hersenen. Met de elektrische stroompjes prikkelen we specifieke delen van de hersenen. Daarmee kunnen we klachten van bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson verminderen.”

Wanneer zetten we DBS in?

“In het HagaZiekenhuis zetten we DBS vooral in bij bewegingsstoornissen. Het kan patiënten helpendie last hebben van beven, traagheid of stijfheid, zoals bij de ziekte van Parkinson. Wanneer medicijnen niet voldoende meer werken, is DBS soms een oplossing. Bij de ziekte dystonie treden vervelende spierverkrampingen van het lichaam op. Ook daarbij kan DBS helpen de verschijnselen te verminderen. Iemand kan dan bijvoorbeeld weer rechtop lopen. Het onderdrukken van deze klachten heeft een positieve invloed op de zelfstandigheid en de kwaliteit van leven van een patiënt.

Wat is zo uniek aan DBS?

“DBS is een heel verfijnde ingreep waar hoogspecialistische kennis en voorzieningen voor nodig zijn. Niet alleen de operatie zelf, maar ook de voorbereiding en de nazorg zijn belangrijke onderdelen van een langdurig en intensief zorgtraject. Het bevlogen DBS-team in ons ziekenhuis heeft jarenlange ervaring en bestaat uit neurochirurgen, neurologen, psychiaters, psychologen, verpleegkundig specialisten en fysiotherapeuten.”

Tekst gaat verder onder de foto.


Het DBS-team, van links naar rechts:
Rodi Zutt (neuroloog), Truus van Holten - Noorlander (parkinsonverpleegkundige), Niels van der Gaag (neurochirurg), Fiorella Contarino (neuroloog), Carel Hoffmann (neurochirurg),
Saskia van der Gaag (physician assistant Neurologie), Roy Kuiper (neuropsycholoog), Claudia van der Zanden en Wim Lelieveld (beiden parkinsonverpleegkundige).
Op de foto ontbreken Esther Lauwen (psychiater), Nelleke Nugteren, Thea Zandbergen (beiden OK-assistenten), Marcella Rog en Rachel Tjoa-Bakker (ondersteuners) en
collega’s uit het
LUMC Professor Bob van Hilten (neuroloog), Gerty Hendriks (parkinsonverpleegkundige) en Susanne de Bot (neuroloog).

DBS: een bijzondere medische ingreep

Sommige medische ingrepen zijn zo bijzonder dat alleen aangewezen ziekenhuizen met een vergunning ze mogen uitvoeren. Dat staat in de Wet bijzondere medische verrichtingen (Wbmv). Het HagaZiekenhuis heeft 14 van deze speciale vergunningen, één daarvan is voor Deep Brain Stimulation. DBS is een complexe behandeling, slechts 7 ziekenhuizen in Nederland voeren deze operatie uit. Het HagaZiekenhuis doet dit in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Bekijk ook de video:

Naar het overzicht