Mohs-chirurgie: precisiewerk bij huidkanker in het gezicht

09 January 2023

Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland. De ziekte ontstaat vaak in het gezicht. Een manier om huidkanker op deze plek te behandelen, is Mohs micrografische chirurgie. Op één dag worden de tumor verwijderd, het weefsel onderzocht en de wond gehecht. En dat allemaal met minimale kans dat de tumor terugkomt en zo min mogelijk beschadiging van de huid. Dermatoloog Marloes van Kester vertelt meer over deze effectieve methode om huidkanker te verwijderen.

Huidbesparende operatie

“Bij een reguliere operatie snijden we ruim om de tumor heen”, zegt Marloes. “Zo vergroten we de kans dat alles weg is en de tumor niet terugkomt. Maar deze manier van opereren zorgt voor best veel schade. Bij Mohs-chirurgie snijden we juist strak om de tumor heen. We beoordelen daarna direct de snijranden van het weggesneden weefsel. Zitten er nog kankercellen? Dan snijden we nog een beetje weg. Is het ‘schoon’? Dan gaan we de wond herstellen. We nemen zo weinig huid weg als mogelijk, maar zoveel als nodig.”

Nauwkeurig en effectief

Het basaalcelcarcinoom, een kwaadaardig plekje op de huid, is de meest voorkomende vorm van huidkanker. In het HagaZiekenhuis zetten we Mohs-chirurgie vooral in voor basaalcelcarcinomen in het gezicht. Marloes: “Het definitief verwijderen van de huidkanker met minimale beschadiging van de huid is heel belangrijk voor patiënten. Tijdens een Mohs-operatie snijden we de kanker zo precies weg, dat we de gezonde huid minimaal beschadigen. Mohs is heel effectief: vergeleken met andere technieken kent Mohs het laagste aantal gevallen van teruggekomen huidkanker.”

In één dag van de tumor af

Een ander voordeel van Mohs-chirurgie is dat een tweede operatie niet nodig is. “Stap voor stap verwijderen we plaatselijk weefsel tot de hele tumor weg is. We opereren in opeenvolgende rondes en beoordelen het weefsel tussentijds. Zo weten we dat de huidkanker volledig weggehaald is. Dat is fijn voor ons, maar ook heel geruststellend voor de patiënt”, vertelt Marloes. “Wel is de Mohs-techniek daardoor tijdrovend. Als patiënt ben je er zo een dag aan kwijt. Maar: dat is ook een voordeel. In één operatie verwijderen we de tumor en doen we direct de reconstructie van de ontstane wond. Daardoor is een Mohs-behandeling bijna altijd een dagbehandeling. Bij sommige wonden vragen we de plastisch chirurg om hulp. Het kan dan zijn dat de wond op een andere dag netjes gesloten wordt door de plastisch chirurg.”

Verwijzing via huisarts of dermatoloog

Huisartsen of dermatologen kunnen een patiënt doorverwijzen voor Mohs-chirurgie. “Eerst halen we dan wat tumorweefsel weg bij de patiënt”, legt Marloes uit. “Daarmee kunnen we een diagnose stellen of bevestigen. Vervolgens beoordelen we of Mohs-chirurgie een passende behandeling is voor de patiënt.” Vanwege landelijk opgestelde criteria, kan de techniek namelijk alleen worden toegepast als de tumor een bepaalde grootte heeft, op een kritieke plek groeit (bijvoorbeeld bij het oog) of moeilijk af te grenzen is. Voldoet de tumor niet aan deze voorwaarden? Dan wordt de huidkanker op reguliere wijze verwijderd door een van onze huidkankerexperts.

Naar het overzicht