Monique Vaneker is Nederlands eerste Medisch Hulpverlener Intensive Care

18 January 2023

In acute situaties gaat het hart van Monique Vaneker sneller kloppen. Niet gek dus dat ze als Medisch Hulpverlener 2,5 jaar met veel plezier op de Spoedeisende Hulp van het HagaZiekenhuis werkte. Maar Monique wilde meer verdieping. Ze zette daarvoor een unieke stap: zonder verpleegkundige achtergrond meldde ze zich aan voor de opleiding tot IC verpleegkundige. Mede dankzij de inspanningen van het HagaZiekenhuis werd ze toegelaten. Nu is ze de eerste Medisch Hulpverlener Intensive Care van Nederland.

Het belangrijkste verschil tussen een verpleegkundige en een Medisch Hulpverlener is het moment dat je aan de slag mag gaan op een acute afdeling. “Als Medisch Hulpverlener word je in 4 jaar klaargestoomd voor een carrière in de acute zorg”, vertelt Monique. “Na je opleiding mag je meteen aan de slag als anesthesiemedewerker, of kan je gaan werken op de Spoedeisende Hulp (SEH), bij afdeling interventiecardiologie of op de ambulance. Voor een verpleegkundige geldt dat niet. Die moet eerst werkervaring opdoen op een reguliere verpleegafdeling en kan pas daarna een opleiding doen om zich verder te specialiseren.”

De eerste twee jaar van de opleiding Bachelor Medische Hulpverlening (BMH) bestaat vooral uit theorie. Monique: “In die periode leg je een brede wetenschappelijke basis. Je leert best practices; werkmethodes en technieken die je in de praktijk kunt gebruiken. Na twee jaar kies je de richting die je op wilt. Tijdens verschillende stages gedurende je opleiding doe je werkervaring op.”

Nog meer verdieping

Monique koos voor de SEH. Van die keuze heeft ze geen spijt. “Werken op de SEH is echt mijn passie. Dat vind ik nog steeds fantastisch.” Toch besloot ze twee jaar geleden verder te kijken. “Ik wilde nog meer verdieping. De Intensive Care leek een hele mooie vervolgstap. Maar daarvoor had ik wel een extra opleiding nodig. En deze uitstroomrichting was er nog niet voor Medisch Hulpverleners.”

Daar lieten ze zich op de IC van het HagaZiekenhuis niet door tegenhouden. Praktijkopleider Sanne Vlaardingerbroek zag de potentie en besloot samen met Monique uit te zoeken wat de mogelijkheden waren. “Daar hebben we wel het een en ander voor moeten doen”, vertelt Sanne. “Het begint met de vraag of je als Medisch Hulpverlener überhaupt op onze afdeling mag werken. Dat moet juridisch helemaal gedekt zijn. Vervolgens is het nog maar de vraag of je zonder verpleegkundige achtergrond de theorielessen mag volgen van de opleiding tot IC verpleegkundige. En tot slot hebben we met ons team goed gekeken welke ondersteuning wij Monique moesten en konden bieden.”

Dat kwam allemaal in orde. “Binnen een paar weken was het allemaal geregeld!”, vertelt Monique enthousiast. “Het was zo fijn dat ik de kans kreeg om te mogen starten. Ik mocht mijn theorielessen volgen bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). En in de praktijk volgde ik hetzelfde traject als mijn collega’s die wel zijn opgeleid als verpleegkundige. Mede dankzij de goede begeleiding heb ik de opleiding kunnen voltooien. Ik heb nu precies dezelfde taken en verantwoordelijkheden als mijn verpleegkundige collega’s op de IC.”

Door haar collega’s word Monique als volwaardig IC verpleegkundige gezien. Toch mag ze zich geen IC verpleegkundige noemen. “Dat is een beschermde titel waarvoor een verpleegkundige basisopleiding nodig is. En die heb ik niet. Ik ontving vanuit het LUMC een uniek diploma met daarop de titel ‘Medisch Hulpverlener Intensive Care. Dat heeft niemand”, vertelt ze lachend.

(tekst loopt door onder foto)


Monique Vaneker (links) toont trots haar unieke diploma. Praktijkopleider Sanne Vlaardingerbroek (rechts) zette zich ervoor in dat Monique de opleiding mocht doen.

Helemaal op haar plek

Op de IC voelt Monique zich helemaal op haar plek. “Ik kan hier het verschil maken met technische handelingen, maar ook met een klein gebaar zoals een scheerbeurt of het opdoen van een lekkere crème.” De hectiek van de Spoedeisende Hulp hoeft ze niet te missen. Want Monique combineert beide banen. “De ene maand sta ik op de SEH, de maand daarna op de IC. Het zijn twee totaal verschillende werelden met beide hun voor-en nadelen. Dat ik deze banen nu kan combineren, is voor mij perfect!”

Sanne is enthousiast over het traject van Monique. “Dit experiment is echt geslaagd”. Hier willen we graag mee door. We hopen nog veel meer Medisch Hulpverleners op te leiden in het mooie vak van de Intensive Care verpleegkunde.”

Ook doorgroeien als Medisch Hulpverlener? Vraag naar de mogelijkheden bij afdeling Recruitment.


Naar het overzicht