Sluiting locatie Sportlaan: Ook de ‘leukste afdeling’ moet eraan geloven

13 December 2020

Het grote bord met foto’s die ze in de loop der jaren hadden verzameld, is al weggehaald. Bovenin stond: Welkom op de leukste afdeling! Ze draaien er nu alleen nog poli. Operaties gebeuren al sinds een paar weken op de Leyweg, sinds de POK (poliklinische OK) daarnaartoe is verhuisd. Hoezo ‘leukste afdeling’? Met wie praten we?

“Ja, zo noemen wij onszelf al jaren,” zegt een enthousiaste Marjorie Braam. Ze is sinds 2004 plastisch chirurg op, jawel, de afdeling Plastische Chirurgie. “Omdat wij met elkaar gewoon een heel leuk team zíjn. Het voelt als familie, zeg maar. En dat bleek nog eens temeer toen de leegloop hier begon. We zijn de laatsten der Mohikanen en hebben hier de afgelopen maanden min of meer ‘overleefd’. Daarom hebben we het onszelf wel gemakkelijk gemaakt. Zeg ’t maar, wat wil je hebben: koffie? Thee? Frisje? Portie bitterballen erbij?” En ze wijst met een knipoog naar de koelkast, de oven en de magnetron. “Tsja, je moet wát als het restaurant en het winkeltje dicht zijn … dat wordt wennen straks op de Leyweg! Alhoewel, daar zijn natuurlijk weer veel voorzieningen.”

Marjorie vervolgt: “Kijk, vanwege dit kleinschalige gebouw kende iedereen elkaar. De sfeer was aardig en laagdrempelig. Ik denk ook voor de patiënten. Zoals de portier je altijd begroette, dat gaf mij een gevoel van thuiskomen: ‘Goedemorgen, Dr. Braam!’ Die portier kende gewoon íedereen bij naam! En een hele hoop patiënten ook. Je kon gewoon niet om hem heen. De verhuizing voelt een beetje alsof we naar de grote stad gaan.”

Marjorie denkt met plezier terug aan de zomerse dagen waarop patiënten met bed en al naar buiten werden gereden. Lekker onder de luifel in de frisse lucht. “Wij hadden zelf ook een groot balkon, dus daar zaten we lekker even pauze te houden of aan het eind van de dag een beetje bij te kletsen.”

Het heen en weer pendelen tussen locatie Leyweg en ‘thuis’, zoals de Sportlaan aanvoelde, is bijna verleden tijd. Nog even en dan hangt het bord er weer: Welkom op de leukste afdeling. Zo krijgen ze op de 4e etage van locatie Leyweg vast dat thuisgevoel ook weer.

Naar het overzicht