Een afdeling waar de emoties intens voelbaar zijn

08 May 2020

Machteld van Kerpel is IC-verpleegkundige. Zij werkte gisteren op de COVID-kant van de Intensive Care (IC). Een afdeling die de laatste maanden veel in het nieuws is geweest en omgedoopt werd tot ‘de frontlinie’. Machteld wordt gefilmd door Omroep West.

Geheel beschermd met jas, mondkapje, bril en handschoenen stapt Machteld de COVID-afdeling van de IC op. Ze zorgt vandaag voor 2 patiënten: een oudere meneer en een jongere vrouw. Je merkt aan alles dat ze heel geroutineerd haar werk doet. Kalm en doortastend gaat ze aan de slag.  

Tranen en een glimlach

De vrouw zit op een stoel. Ze heeft nog beademing en zit vast aan allerlei slangen. Ze huilt onhoorbaar. Het is hartverscheurend om te zien. Je merkt dat ze angstig is en dat het heel inspannend voor haar is om in de stoel te zitten. Ze wil weer graag naar bed. Machteld en haar collega Eline spreken de vrouw bemoedigende woorden toe en vegen haar tranen weg. Samen tillen ze de vrouw met behulp van een stoellift weer in bed. Als dank komt er een grote glimlach op het gezicht van de vrouw. Ze volgt alles wat er om haar heen gebeurt.

Nog een lange weg te gaan

De oudere meneer is ook bij bewustzijn, maar zijn ogen vallen wel steeds dicht. Hij is nog flink aan het vechten. Als Machteld zijn vrouw aan de telefoon heeft, vertelt ze uitgebreid hoe het met haar man gaat. Daarna loopt ze met de telefoon op speaker naar de man. Zo hoort hij de stem van zijn vrouw, die dapper probeert om hem op te peppen. Ze vertelt dat hun dochter ’s middags op bezoek komt. Hij probeert wat ze zeggen, maar dat is niet te volgen. Machteld blijft de kalmte zelf. Ze neemt alle tijd. De man heeft duidelijk nog een lange weg te gaan naar herstel.

Machteld is de spil op de afdeling voor beide patiënten. Twee artsen komen langs om visite te lopen en met Machteld te overleggen. Ze bespreken de gezondheidstoestand van de patiënten en beoordelen de uitslagen in de computer. In de tussentijd worden de kamers van de patiënten grondig schoongemaakt door 2 schoonmakers. 

Onzekerheid

Natuurlijk doet het Machteld veel, al die patiënten die zo ziek zijn. Ze vertelt dat de IC de drukte in het begin wel zag aankomen. Ze draaide diensten van 12 uur. Wat haar in het begin vooral bang maakte, was de onzekerheid over hoelang de hectische situatie zou gaan duren. Inmiddels is er na 2 maanden meer rust gekomen op de IC. Ze hoopt - net als haar collega’s -­ dat er geen tweede piek gaat komen, maar houdt wel rekening met die mogelijkheid. Het virus is immers helaas nog niet bedwongen. Daarom houdt het HagaZiekenhuis zijn IC-capaciteit op sterkte en kan het zonodig ook weer opschalen. 

Naar het overzicht