Operatieassistent: een geweldig boeiend vak

24 October 2019

“Ik vind het een geweldig vak, het blijft gewoon heel boeiend.” Aan alles is te zien en te horen dat Danny den Heijer (58) geniet van zijn werk als operatieassistent. En dat al 37 jaar. Reden: de veelzijdigheid. “Zowel de patiënt en het technische aspect als het werken in een team op de operatiekamer boeien enorm. Ik raad iedereen altijd aan te gaan werken op de OK. Dan weet je zeker dat je kiest voor een heel dynamisch en prachtig vak.”

Danny begon in 1979 in Ziekenhuis Leyenburg (voorloper van het Haga) met de opleiding tot verpleegkundige. Hij wist toen al zeker dat hij daarna operatieassistent wilde worden. En dat is hij nog steeds. “Ik vond en vind het nog steeds geweldig en heb nog geen seconde spijt gehad van mijn keuze.”

De meeste tijd staat hij op de operatiekamer om de chirurgen te assisteren. Daarnaast begeleidt hij leerlingen. Als specialist-oudste voor de traumatologie heeft hij ook extra verantwoordelijkheden. Zo zorgt hij ervoor dat de protocollen up-to-date zijn, dat collega’s de laatste aanpassingen weten en dat de voorraad implantaten en instrumenten op orde is.

Waarom operatieassistent?

“Ik ben echt iemand van de praktijk”, vertelt Danny. “Het gaat natuurlijk wel allemaal om die patiënt waar we goede zorg aan moeten leveren. Als operatieassistent werk je in een team samen om de beste resultaten te leveren. Vooral in acute levensbedreigende situaties, zoals een multitraumapatiënt, merk je hoe goed iedereen in het team zijn taak weet. Dat is goed om te zien.”

Het begeleiden van operatieassistenten in opleiding houdt Danny scherp. “Ik probeer ze altijd het beste mee te geven. Uiteindelijk word je gevormd door wat je hebt geleerd.” Ook het technische aspect van zijn vak vindt hij heel boeiend. “Je moet handvaardig zijn met het instrumentarium en de technische apparatuur. We hebben hier een state-of-the-art OK-complex. Dat is fijn werken.”

Innovatieve ideeën

Danny gaat graag mee in de snelle technische ontwikkelingen in de gezondheidszorg. “Bij ons op de OK staan we open voor innovatieve ideeën die voordeel voor de patiënt opleveren. Onlangs hebben we bij endoscopische operaties getest met een 3D-bril en beeldscherm om een nog beter beeld te krijgen. Een heel nieuwe dimensie in ons vak. Superinteressant.”


Naar het overzicht