Oudste vrijwilliger wil nog niet stoppen

09 March 2017

Hij staat elke maandag al om 7.00 uur klaar voor de heelkundepatiënten op locatie Sportlaan: Leo Knijnenburg schenkt koffie voor hen in, stelt hen gerust en brengt hen naar hun afspraken. Hij doet dit vrijwilligerswerk al 27 jaar. Bijzonder detail: Leo is 93 jaar oud.

Vrijwilliger Leo KnijnenburgChirurg Ilse Jannink vond het tijd worden dat Leo eens in het zonnetje werd gezet. "Leo hoort bij de maandagpoli's" zegt zij. "Al vele tientallen jaren brengt hij koffie rond en begeleidt hij patiënten naar de juiste spreekkamer. Als hij er niet is, missen we hem echt!" Ook vrijwilligerscoördinator Deborah Op 't Eijnde is lovend over deze bijzondere vrijwilliger. "Leo is iemand die alles doet om het de patiënt naar de zin te maken", vertelt zij. "Hij is er elke maandag van 7.00 tot 11.30 uur en slaat bijna nooit over. In de tijd dat hij hier is, neemt hij nauwelijks de tijd om even te zitten. Hij is altijd met de patiënten bezig."

Overdonderd

Leo zelf is overdonderd door alle aandacht. "Ik vind het gewoon leuk om onder de mensen te zijn", zegt hij bescheiden. "Als de mensen blij zijn, vind ik het prettig. Soms moet ik aan patiënten doorgeven dat het spreekuur uitloopt, maar dan zeg ik er altijd achteraan: 'Ik heb nog heerlijke koffie hoor, alleen de slagroom is net op!'"

Heel gewoon

Na zijn pensionering begon Leo 27 jaar geleden met zijn vrijwilligerswerk. "Toen waren mijn taken nog uitgebreider", vertelt hij. "Toen haalde ik ook dossiers op en bracht die naar de artsen. Maar dat gaat nu natuurlijk allemaal via de computer. Ik heb in de loop der jaren met heel veel dokters samengewerkt. Dat vind ik heel erg leuk. Ik keek vroeger altijd tegen dokters op, maar ze zijn heel gewoon tegen me. Ik ben heel erg gesteld op dokter Jannink en dokter Boutkan. Dokter Jannink laat me zelfs privéfoto's zien, dat vind ik zo geweldig!"

Oogoperatie

De laatste tijd heeft Leo wat meer gezondheidsklachten dan voorheen. "Ik heb een oogoperatie gehad en kan nu met mijn rechteroog niet goed zien. En ik ben soms wat duizelig. Maar als het lichamelijk gaat, zou ik graag willen doorgaan met dit vrijwilligerswerk!" Deborah: "Zolang het kan, kan het. Wij zijn ontzettend blij met Leo. Maar we zorgen ook goed voor hem, hoor."

Naar het overzicht