Afdeling Pathologie mag ISO-certificaat tijdelijk niet voeren

26 June 2020

Sinds 15 juni mag het laboratorium van de afdeling Pathologie tijdelijk het ISO 15189 certificaat niet meer voeren. Deze zogeheten accreditatie is tijdelijk opgeschort door de Raad van Accreditatie (RvA). Het ISO 15189 certificaat is gericht op het kwaliteitssysteem en de aantoonbaarheid van de administratieve borging hiervan. De RvA heeft aangegeven dat de administratieve borging niet voldoende aantoonbaar op orde is.

De Nederlandse Vereniging voor Pathologie stelt dat de afwezigheid van een ISO-keurmerk acceptabel is, mits wel gewerkt wordt aan accreditatie met een herkenbaar kwaliteitsbeleid. Dit is bij de afdeling Pathologie van het HagaZiekenhuis het geval. De afdeling Pathologie blijft de diensten leveren zoals gebruikelijk.

Het HagaZiekenhuis hecht veel waarde aan deze accreditatie en vindt deze situatie heel vervelend. Er wordt alles aan gedaan om op korte termijn het certificaat weer te kunnen voeren. De verwachting is dat dit binnen nu en 8 weken weer het geval zal zijn. Hiervoor is het HagaZiekenhuis mede afhankelijk van de RvA.

Naar het overzicht