Patiënten met Multipel Myeloom getraind om zichzelf thuis medicijnen toe te dienen
ActionsPatiënten met Multipel Myeloom getraind om zichzelf thuis medicijnen toe te dienen
14 November 2023Patiënten met Multipel Myeloom hoeven veel minder vaak naar het HagaZiekenhuis voor de toediening van hun medicijnen. Dankzij goed overleg tussen specialisten, de apotheek, verpleegkundigen en patiënten is nu ook veilige thuistoediening mogelijk. Dat scheelt niet alleen veel reistijd maar vaak ook fysieke en emotionele stress. En het geeft patiënten controle over hun eigen gezondheidszorg.
Multipel myeloom, een vorm van bloedkanker dat zich ontwikkelt in het beenmerg, is een ziekte waarvoor momenteel geen genezing bestaat. Maar dankzij voortdurende medische innovaties en vooruitgang hebben patiënten nu meer behandelingsopties dan ooit tevoren.
Een van die opties is Daratumumab, een immuuntherapie die specifiek gericht is op kwaadaardige cellen. Het valt myeloomcellen direct aan en stimuleert het immuunsysteem deze schadelijke cellen uit het lichaam te verwijderen. Vooral in combinatie met andere anti-myeloom medicijnen zoals Lenalidomide en Bortezomib, is dit zeer effectief.
Maar er is één groot nadeel bij deze behandeling: het is noodzakelijk dat patiënten voor langere tijd (soms wel jaren) injecties onder de huid toegediend krijgen. Dat betekent dus dat zij heel vaak naar het ziekenhuis moeten. De eerste 2 maanden na de start van de behandeling wekelijks, dan 4 maanden lang elke 2 weken en vervolgens maandelijks. En ook Bortezomib-injecties gaan door zolang het effect meetbaar is. Dit kan belastend zijn voor patiënten die toch al veel fysieke en emotionele stress hebben.
Minder vaak naar het ziekenhuis
Om die reden heeft het HagaZiekenhuis onderzocht of het mogelijk is dat patiënten zichzelf thuis deze injecties toedienen. Veel patiënten gaven aan dit graag te willen proberen om zo minder vaak naar het ziekenhuis te hoeven gaan. Dit zou niet alleen hun comfort en gemak vergroten, maar ook hun gevoel van controle over hun eigen gezondheidszorg.
Na uitgebreide overleggen werden protocollen ontwikkeld voor thuistoediening. Patiënten die hiervoor kiezen krijgen training van verpleegkundigen van de daginfusietherapie. Na meerdere succesvolle toedieningen zonder bijwerkingen, mogen ze de overstap naar thuistoediening maken.
Instructies
Patiënten krijgen duidelijke instructies en kunnen altijd contact opnemen bij vragen of problemen. De apotheek zorgt ervoor dat alle medicijnen en benodigdheden tijdig en veilig thuis worden geleverd. Als de ziekte rustig verloopt (in remissie is), is nog maar een keer per kwartaal een bezoek aan de specialist in het ziekenhuis nodig.
Het thuis toedienen van medicatie past heel goed bij de ontwikkeling van ons Multipel Myeloomcentrum. Het HagaZiekenhuis ontwikkelt op dit moment hét gespecialiseerde centrum voor het diagnosticeren, behandelen en begeleiden van patiënten met Multipel Myeloom. Binnen dit centrum werken we ook aan een waardegedreven zorgpad. Dit zorgpad geeft aan welk traject een patiënt doorloopt en welke zorgverlener op welk moment welke acties onderneemt. Doel van het zorgpad is om patiëntgerichte, veilige en doelmatige zorg te verlenen.