Reactie vragen oud-gynaecoloog Ziekenhuis Leyenburg

18 February 2022

Naar aanleiding van casussen in andere ziekenhuizen waarbij gynaecologen eigen zaad gebruikten bij Kunstmatige Inseminatie heeft het HagaZiekenhuis vragen van media gekregen. In 1986 was er media-aandacht over het gerucht dat een gynaecoloog van het voormalige Ziekenhuis Leyenburg zijn eigen zaad gebruikte voor Kunstmatige Inseminatie. Deze gynaecoloog werkte tussen 1972 en 1986 in Ziekenhuis Leyenburg (sinds 2004 onderdeel van HagaZiekenhuis) en is inmiddels overleden.

Een externe onderzoekscommissie heeft toentertijd onderzoek naar deze geruchten gedaan. Het is in het onderzoek (rapport in juli 1987) niet aangetoond dat de gynaecoloog eigen zaad heeft gebruikt, maar ook niet dat hij dat niet gedaan heeft. In 2017 is naar aanleiding van de media-aandacht voor de casus Karbaat nogmaals aandacht geweest voor deze casus. Ook dit heeft geen bewijs opgeleverd, dit is toen ook gedeeld met de Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ). Er zijn geen nieuwe feiten bekend bij het HagaZiekenhuis. 

Het HagaZiekenhuis vindt het belangrijk dat kinderen weten wie hun biologische ouders zijn. Voor meer informatie over donorgegevens en afstammingsvragen kan contact opgenomen worden met Fiom, specialist op het gebied van afstammingsvragen. Zij beheren de Fiom KID-DNA Databank waarin spermadonoren en donorkinderen via DNA naar elkaar op zoek kunnen gaan.

Mochten donorkinderen, of voormalige patiënten van deze gynaecoloog, vragen van persoonlijke aard hebben, dan helpen onze patiënten-contactpersonen hen graag. Zij zijn te bereiken van maandag tot en met donderdag tussen 09.00 en 17.00 uur en op vrijdag tussen 08.30 en 12.30 uur via (070) 210 2547 of (070) 210 1814 of via klachten.suggesties@hagaziekenhuis.nl. U kunt ook contact opnemen met Stichting Donorkind. Deze stichting komt op voor de belangen van donorkinderen. Kijk voor meer informatie op www.donorkind.nl.

Naar het overzicht